Richard Grenell, numit recent de președintele Donald Trump în funcția de director interimar al Serviciului Național de Informații, nu a dezvăluit sumele de bani primite pentru activitatea de lobby pe care a prestat-o pentru oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, acuzat ulterior de corupție de autoritățile americane. Politica instituției pe care o conduce acum Grenell spune că o astfel de atitudine îl poate face vulnerabil la șantaj, potrivit siteului american de investigații propublica.org.

Noul director interimar al Serviciului Național de Informații numit de Trump, Richard Grenell, a oferit servicii de consultanță unui oligarh din Europa de Est, care acum este urmărit și căruia, recent, i s-a interzis să intre în SUA ca urmare a unor sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat, scrie sursa citată.

În 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea oligarhului și politicianului moldovean Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit că a fost plătit, după cum rezultă din documente şi mărturii. De asemenea, Grenell nu s-a înregistrat conform Legii de înregistrare a agenților străini (Foreign Agents Registration Act – FARA) care, în general, impune oamenilor să divulge munca în SUA în numele politicienilor străini.

FARA este aceeași lege pentru încălcarea căreia fostul manager de campanie a lui Trump Paul Manafort și fostul director adjunct de campanie Rick Gates au fost condamnați. Manafort se află în proces, iar Gates a pledat vinovat. Nu este clar dacă articolele erau parte a contractului de consultanţă dintre Grenell şi Plahotniuc. Cu toate acestea, chiar și munca neplătită ar fi necesitat să fie raportată conform legii FARA, dacă a fost comandată sau dacă de ea a beneficiat un politician străin, potrivit lui Matthew Sanderson, un avocat la Caplin și Drysdale care sfătuiește oamenii să respecte FARA. Sanderson susține însă că FARA conține câteva scutiri, cum ar fi avocații și întreprinderile, dar niciuna nu pare să se aplice în cazul activităților lui Grenell pentru Plahotniuc.

Vladimir Plahotniuc. Sursa foto: Facebook

Există un motiv real să credem că domnul Grenell ar fi trebuit să se înregistreze aici„, a spus Sanderson după ce ProPublica i-a descris circumstanțele. „Acesta este exact tipul de circumstanțe pe care mă aștept să le investigheze în continuare Ministerul Justiției.”

Craig Engle, avocat al firmei de avocatură Arent Fox, a declarat că răspunde la întrebările ProPublica în numele lui Grenell. Engle a refuzat să spună care este activitatea de consultanță plătită a lui Grenell, dar a spus că nu trebuie să se înregistreze în cadrul FARA „pentru că nu lucra la comanda unei puteri străine.”

„Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste cronici, de fapt, el a scris sute de cronici în timpul său liber, pentru a-și exprima propriile păreri”, a mai spus Engle. „Dar să fie clar: nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru sine și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de apariție”.

Munca nedeclarată pentru un politician străin ar ridica, în mod obișnuit, o problemă pentru oricine solicită autorizare de securitate sau un loc de muncă într-o agenție de informații din SUA, deoarece ar putea face persoana respectivă susceptibilă de a fi influențată de o putere străină sau de șantaj, potrivit politicii oficiale a Biroului pe care Trump l-a desemnat pe Grenell să-l conducă.

Politica biroului pe care îl conduce Grenell specifică faptul că printre „circumstanțele care pot ridica o problemă de securitate și pot atrage descalificarea” se numără:

Neraportarea sau raportarea incompletă, când este necesar, a asocierii cu o persoană străină, grup, guvern sau țară străină.”

Interese substanțiale de afaceri, financiare sau de proprietate într-o țară străină… care ar putea supune individului un risc crescut de influență sau exploatare străină sau conflict de interese personal.”

Acționând pentru a servi interesul unei persoane, grupuri, organizații sau guverne străine, în orice mod care intră în conflict cu interesele de securitate națională ale SUA”

„Este foarte simplu, nu ar trebui să i se dea autorizație de securitate”, a spus Kel McClanahan, un avocat din Washington, specializat în autorizații de securitate. „Dacă ar fi unul dintre clienții mei și doar un angajat normal [federal], aproape sigur nu ar avea autorizație de securitate.”

McClanahan a spus că nu este clar cum Grenell a putut obține deja o autorizare ca ambasador (Grenell este ambasadorul SUA în Germania – n.r.). Comitetul de Supraveghere a Camerei Reprezentanților investighează dacă administrația Trump a anulat oficialilor de carieră acordarea autorizațiilor de securitate numiților politici.

Deoarece Trump l-a ales ca director la Serviciului Național de Informații, Grenell va avea acces la cele mai sensibile secrete ale țării. Grenell nu este supus confirmării Senatului, deoarece Trump l-a numit temporar.

Casa Albă, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații și Departamentul de Stat nu și-au exprimat punctele de vedere solicitate, susține propublica.org.

*Cine este Richard Grenell

Grenell nu a mai lucrat în domeniul serviciilor de informații. El a fost purtătorul de cuvânt al SUA la Națiunile Unite în timpul administrației George W. Bush și a fost numit ambasador la Berlin, în septembrie 2017, de către Donald Trump.

Grenell a avut și o firmă de consultanță în afaceri publice numită Capitol Media Partners. Unul dintre clienții firmei, în conformitate cu informațiile financiare pe care Grenell le-a depus când a devenit ambasador, a fost Arthur J. Finkelstein, regretatul consultant politic republican printre ai cărui clienți s-au numărat prim-ministrul Netanyahu al Israelului și premierul Viktor Orban din Ungaria. Declarațiile de venit ale lui Grenell indică faptul că a primit peste 5.000 de dolari de la firma Finkelstein, dar nu specifică cât de mult, mai dezvăluie sursa citată.

Potrivit unei surse, Grenell a lucrat pentru Finkelstein în calitate de consultant media pentru clienții din Europa de Est. Acea persoană și o altă persoană au spus că Plahotniuc ar fi clientul din Moldova, cel mai bogat om din țară și apoi un oficial de vârf în partidul său politic.

În august 2016, Grenell a publicat un articol în Washington Examiner și Washington Times, apărându-l pe Plahotniuc și atacându-i pe dușmanii acestuia pe care îi califica drept slujitori ai intereselor rusești. La vremea respectivă, Plahotniuc și aliații săi au respins suspiciunile privind implicarea lor într-o fraudă bancară de 1 miliard de dolari în Moldova. „Învinovățirea partidului de guvernământ și a conducerii sale (din Moldova – n.r.) aduc beneficii politice Rusiei”, a scris Grenell în articolul vizat. „Plahotniuc a fost în zona politicii, afacerilor și vieții civice moldovenești de zeci de ani și s-a dovedit a fi o țintă ușoară.”

Acest articol al lui Grenell s-a aliniat eforturilor lui Plahotniuc de a se prezenta ca pro-occidental la Washington și capitalele europene, în conformitate cu înregistrările de divulgare a lobby-ului. „Cu siguranță, a existat un efort din partea lui de a angaja oficiali americani la acea vreme, astfel încât, în ciuda acestei corupții, el era cel mai probabil să țină Rusia la distanță și, prin urmare, ar trebui să-l acceptăm”, a spus Jonathan Katz, care a supravegheat programele de ajutor din SUA pentru Moldova la acea vreme. „Nu s-a potrivit cu nimic din ceea ce făcea intern în țară”, a spus Katz, deoarece Plahotniuc nu a apărat interesele Statelor Unite, cum ar fi promovarea instituțiilor democratice și statul de drept.

Grenell a fost, de asemenea, citat într-un articol din octombrie 2016, în Houston Chronicle, care critica o rezoluție propusă de Reprezentantul Randy Weber, R-Texas, care îi acuza pe Plahotniuc și pe aliații săi de corupție. „Încearcă să atace singurul grup pro-european din Moldova”, a spus Grenell pentru Chronicle.

Realitatea este că este pro-el însuși și nimic mai mult”, a declarat despre Plahotniuc Valeriu Pașa, care conduce un grup important al societății civile din Moldova, numit WatchDog.MD. „A jucat de ambele părți cel puțin 15 ani.”

*Cel mai căutat moldovean

Plahotniuc a pierdut puterea în 2019 și a fugit din Moldova. Nu se cunoaște locul unde se ascunde. Luna trecută, Departamentul de Stat a aprobat acuzațiile de corupție împotriva lui, interzicându-i acestuia și familiei sale să intre în S.U.A.

În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis puternic independența instituțiilor democratice din Moldova”, a declarat Departamentul de Stat în anunțul său.

Judecătorii moldoveni au admis demersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce va fi reţinut. Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială. Vlad Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, pe 14 iunie 2019, cu un avion privat, la scurt timp după de guvernul condus de Petru Filip a anunțat că demisionează.

Presa de peste Prut a scris că mai mulți membrii importanți ai Partidului Democrat au părăsit țara de pe Aeroportul din Chișinău. Politicianul a dat de înţeles că viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. El a spus că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă. În spaţiul public de la Chişinău s-a vehiculat că Plahotniuc s-ar afla în SUA. Unii politicieni de la Chişinău au declarat că Vlad Plahotniuc s-ar afla în Miami, SUA, unde ar fi solicitat azil politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here