ONG-uri şi grupuri civice au cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema „Anghel Saligny”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, transmite News.ro.

”Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”. Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituţie, în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare şi asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat şi art. 141 din Constituţia României referitor la Consiliul Economic şi Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituţie şi nici nu s-a primit un aviz. Contrar declaraţiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, a transmis luni Expert Forum.

Organizaţiile consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care serveşte mai degrabă intereselor politice.

”Chiar dacă înţelegem şi susţinem necesitatea dezvoltării comunităţilor locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă şi necorespunzătoare. Guvernul a iniţiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgenţa prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce ”pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice” şi menţionează şi nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancţiuni. De asemenea, legiuitorul menţionează faptul că se încheie Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi există încă cereri care nu au fost soluţionate, invocând urgenţa pentru a asigura accesul populaţiei la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neaşteptat şi nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, explică ONG-urile.

Utilizarea instrumentului ordonanţei de urgenţă nu este justificată şi având în vedere lipsa urgenţei şi a unei situaţii extraordinare considerăm că un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament. Reamintim că OUG 28/2013, care a reglementat PNDL 1 a fost aprobat în Parlament după doi ani, prin Legea nr. 89/2015, ceea ce este inadmisibil pentru un proiect de o astfel de anvergură, argumentează reprezentanţii ONG-urilor.

Programul Anghel Saligny, aflat la originea crizei din coaliţie a fost adoptat de Guvern vineri, în absenţa miniştrilor  USR PLUS.

Un fost valet al Prințului Charles, acuzat de trafic de influență. Cazul duce spre un om de afaceri saudit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here