ONU nu este la curent cu niciun program referitor la arme biologice în Ucraina. OMS ceruse Ucrainei să distrugă agenţii patogeni de mare risc pentru a preveni potenţiale scurgeri

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina, a declarat Înaltul Reprezentant al Naţiunilor Unite pentru Dezarmare, Izumi Nakamitsu (foto), vineri, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, notează BBC, citată de News.ro.  Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ”recomandat insistent” Ministerului ucrainean al Sănătăţii să distrugă în siguranţă ”agenţii patogeni de mare risc” care ar putea exista în laboratoarele din Ucraina, pentru a preveni ”orice potenţiale scurgeri”, anunță Reuters, citată de Agerpres.

Consiliul de Securitate al ONU a fost convocat în urma solicitării Rusiei de a discuta afirmaţiile Kremlinului, prezentate fără dovezi, cu privire la ”activităţile biologice” ale SUA în Ucraina.

Nakamitsu a abordat, de asemenea, ”problema îngrijorătoare” a siguranţei şi securităţii centralelor nucleare din Ucraina.

Ea a precizat că un accident la centralele nucleare din Ucraina ”ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii publice şi mediului”. De aceea, ”trebuie luate toate măsurile pentru a-l evita”, a mai argumentat oficialul ONU.

Potrivit Nakamitsu, posibilitatea unui accident cauzat de defectarea sursei de alimentare a unui reactor sau incapacitatea de a asigura întreţinerea regulată a centralelor ”creşte pe zi ce trece”.
*OMS ”recomandă insistent” distrugerea în siguranță a ”agenților patogeni de mare risc”
În timp ce Rusia continuă invazia asupra Ucrainei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ”recomandat insistent” Ministerului ucrainean al Sănătăţii să distrugă în siguranţă ”agenţii patogeni de mare risc” care ar putea exista în laboratoarele din Ucraina, pentru a preveni „orice potenţiale scurgeri”.

Recomandarea OMS a fost anunţată prima dată de Reuters şi este confirmată vineri de ediţia online a postului CNN, care menţionează un email de răspuns primit din partea acestei organizaţii.

La fel ca alte ţări, Ucraina efectuează cercetări pe agenţi patogeni pentru a le înţelege mai bine biologia, modul în care se răspândesc şi provoacă boli la oameni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii promovează biosecuritatea laboratoarelor, de exemplu prevenirea eliberării accidentale sau deliberate a agenţilor patogeni. Ca parte a acestei activităţi, OMS a recomandat cu tărie Ministerului ucrainean al Sănătăţii şi altor organisme responsabile să distrugă agenţii patogeni de mare risc, pentru a preveni potenţiale scurgeri”, a transmis către postul CNN purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Recomandarea OMS nu are legătură cu acuzaţiile Rusiei despre încercări ale Ucrainei de a crea arme biologice cu ajutorul SUA, acuzaţii dezminţite de Kiev şi Washington.

Moscova a cerut vineri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU asupra ”activităţilor militare biologice ale SUA pe teritoriul Ucrainei”. Guvernul rus a susţinut că armata sa a descoperit în Ucraina urme ale unei ”eliminări de urgenţă” a urmelor unor astfel de activităţi şi care oferă indicii asupra existenţei unui presupus program militar biologic dezvoltat în Ucraina şi finanţat, potrivit Moscovei, de către SUA, relatează agenţia EFE. În replică, Washingtonul a acuzat Moscova că ea ar pune la cale folosirea unor arme chimice sau biologice în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here