Operaţiune fără precedent a poliţiei internaţionale, soldată cu 800 de arestări, datorită unei aplicații controlate de FBI

Peste 800 de persoane au fost arestate într-o acţiune gigantică a poliţiei internaţionale împotriva criminalităţii organizate, posibilă graţie decriptării comunicaţiilor codificate între infractori, a indicat marţi agenţia Europol, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Haga, transmit AFP, Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

”Aceste informaţii au dus în cursul săptămânii trecute la sute de operaţiuni poliţieneşti în lume, din Noua Zeelandă în Australia trecând prin Europa şi SUA, cu rezultate impresionante”, a declarat Jean-Philippe Lecouffe, director adjunct al Europol.

El a menţionat că au fost efectuate percheziţii în peste 700 de locuri, fiind capturate 8 tone de cocaină.

Ţările implicate în operaţiunea coordonată a poliţiei includ Australia, Austria, Suedia, Danemarca, Estonia, Lituania, Norvegia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Germania şi SUA, a adăugat Lecouffe.

În aceeaşi conferinţă de presă, Calvin Shivers, director adjunct al Biroului Federal de Investigaţii american (FBI), a indicat că operaţiunea de amploare a poliţiei internaţionale a permis salvarea a cel puţin 100 de vieţi.

”În ultimele 18 luni, FBI le-a furnizat organizaţiilor infracţionale cel puţin 300 de aparate telefonice criptate, în peste 100 de ţări, ceea ce ne-a permis să le supraveghem comunicaţiile”, a explicat Calvin Shivers.

”Peste 100 de ameninţări cu moartea au fost dejucate”, a adăugat reprezentantul FBI.

Alte detalii au fost oferite de către reprezentanţi ai Suediei şi Ţărilor de Jos. Ei nu au precizat numărul exact de arestări operate în fiecare ţară, dar o oficialitate suedeză a spus că 70 dintre ele au avut loc în Suedia. Alte 49 de persoane au fost arestate în Ţările de Jos, potrivit unui reprezentant al poliţiei olandeze.

La rândul său, Parchetul din Frankfurt a anunţat marţi că poliţia germană a arestat cel puţin 70 de persoane şi a percheziţionat 150 de locuri din Germania, în cadrul aceleiaşi operaţiuni a poliţiei la nivel global.

Raidurile poliţiei s-au concentrat în landul Hessa, din vestul ţării. Au fost capturate 20 de arme, cel puţin 30 de automobile de lux şi aproximativ 250.000 de euro cash, precum şi echipament IT utilizat de infractori. La percheziţiile din Germania au participat aproape 1.500 de poliţişti.

Mesajele infractorilor, interceptate cu ajutorul unei aplicații controlate de FBI

Această operaţiune a fost declanşată de poliţia din mai multe ţări din Europa, din Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, care a reuşit să decodifice, în timp real şi timp de trei ani, mii de comunicaţii criptate în cadrul grupărilor criminale de tot felul, a indicat poliţia australiană într-un comunicat.

La rândul său, poliţia neozeelandeză a descris operaţiunea drept „cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forţele de ordine împotriva crimei organizate”.

Interceptarea masivă a mesajelor a fost posibilă cu ajutorul unei aplicaţii numite ANoM, de care se serveau infractori din întreaga lume pentru a comunica în mod formă criptat, dar care era de fapt controlată de FBI, poliţia federală americană.

Mesajele se refereau în special la proiecte de asasinat şi trafic de droguri şi de arme, a precizat poliţia australiană care a arestat 224 de persoane din toate regiunile ţării.

„Sute de persoane au fost arestate” în afara Australiei, a adăugat aceeaşi sursă.

Poliţia din Noua Zeelandă a anunţat arestarea a 35 de persoane, mai ales pentru trafic de droguri şi spălare de bani.

Aplicaţia ANoM era instalată pe telefoane mobile care, lipsite de orice altă funcţionalitate, se tranzacţionau pe piaţa neagră.

Un telefon de acest tip putea comunica numai cu un alt telefon care conţinea aplicaţia. „Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obţine acest material”, a explicat poliţia australiană într-un comunicat.

„Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”, a adăugat sursa.

„Aceşti influenceri criminali au pus poliţia federală australiană în buzunarul a sute de presupuşi infractori”, şi-a exprimat mulţumirea şeful poliţiei australiene, Reece Kershaw, în comunicat.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele de la unul la altul adoptând şi având încredere în ANoM şi comunicând deschis, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a adăugat el.

Operaţiunea a primit numele de cod „Ironside” în Australia şi „Trojan Shield” la nivel mondial.

Influencerul din lumea interlopă care a ajutat, fără să vrea, la prinderea a 800 de infractori

Sutele de arestări operate în întreaga lume au fost posibile după ce mii de persoane au fost păcălite să folosească  aplicația de mesagerie criptată care le-a permis polițiștilor să le monitorizeze conversațiile fără știrea lor. Poliția australiană a declarat presei că bărbatul care, fără să vrea, a ajutat la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI era un fugar pe nume Hakan Ayik, relatează BBC.

Ayik era el însuși un lider cunoscut al rețelelor de trafic de droguri și, se pare, un influencer la care au avut acces agenții sub acoperire. Ei i-au plasat un telefon care avea instalată aplicația respectivă (ANOM), pe care Ayik a recomandat-o apoi și altor asociați.

„A fost identificat datorită poziției sale în lumea interlopă. Era considerat drept cineva de încredere, de aceea putea să distribuie cu succes aplicația respectivă”, a declarat un anchetator pentru Australian Telegraph. Se știe că acesta locuiește de ani buni în Turcia, iar poliția l-a îndemnat să se predea pentru propria siguranță. „Având în vedere riscurile cu care se confruntă, cel mai bine este să se predea imediat ce poate”, a declarat Reece Kershaw, comisar al poliției federale australiene.

Cine este Hakan Ayik, „gangsterul Facebook”

Cunoscut și sub numele de Joseph Hakan Ayik, bărbatul de 42 de ani s-a născut din părinți imigranți turci și a crescut într-o suburbie muncitorească din Sidney. Numit de presa australiană „gangsterul Facebook”, el a intrat în atenția mass-media în urmă cu zece ani, după ce și-a expus online stilul de viață luxos, pus pe seama legăturilor cu rețelele de trafic de droguri.

Ayik locuiește în străinătate de când a fost identificat de poliție ca suspect într-un caz de trafic de heroină. A fost arestat în 2010, în Cipru, pentru scurt timp. A ieșit pe cauțiune și a dispărut, fiind de atunci pe lista celor mai căutați infractori din Australia.

„Cartelul australian”, trafic de droguri de 1,5 miliarde de dolari anual

Presa semnala la acea vreme că Ayik conducea o mașină în valoare de 300.000 de dolari și purta la mână un ceas cu diamante. De asemenea, interpreta muzică și care făcea referire la presupusa sa carieră criminală. Poliția spune că și-a continuat activitatea criminală în timp ce locuia în străinătate, mai mulți asociați ai săi fiind arestați de-a lungul anilor. În această săptămână, presa a scris că Ayik face parte dintr-un grup mai mare, cunoscut drept „cartelul australian”, care introduce anual în țară 1,5 miliarde de dolari proveniți din traficul de droguri.

O anchetă a 60 Minutes Australia, The Age și Sydney Morning Herald l-a urmărit în Turcia, unde, susțin jurnaliștii, el duce un stil de viață opulent, investindu-și banii în afaceri și în două case fastuoase. El ar trăi sub numele de Hakan Reis, renunțând la cetățenia australiană. Traficantul s-ar fi căsătorit cu o olandeză și ar avea și doi copii.

Screenshot of website shows his details listed on Most Wanted list entry on NSW website

Cel puțin 12.000 de telefoane monitorizate

Autoritățile australiene susțin că Hakan Ayik a jucat, fără să vrea, un rol crucial în operațiunea lor de marți. După ce i s-a oferit un telefon cu aplicația ANOM, controlată în secret de FBI, el a recomandat serviciul de mesagerie și altor asociați criminali. Se pare că au existat aproximativ 12.000 de dispozitive criptate care circulau pe piața neagră cu aplicația preîncărcată, iar utilizatorii trebuia să ceară un cod de acces de la un user existent pentru a o putea folosi, creând astfel un lanț de încredere.

„Am fost în buzunarul de la spate al crimei organizate”, a dezvăluit comisarul de poliție Kershaw. Ofițerii spun că au reușit să citească milioane de mesaje „în timp real”, în care se puneau la cale crime, importul unor cantități impresionante de droguri și altele.

În prezent, Hakan Ayik nu se află în custodia poliției, dar autoritățile spun că utilizatorii aplicației știu că el i-a expus. Polițiștii spun că ar putea reface drumul acestor telefoane în sens invers, ca pe un „arbore genealogic” pentru a ajunge la el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here