Operaţiunea „Northern Lightning”: Italia, prima ţară care foloseşte avioane F35 pentru apărarea spaţiului aerian al NATO

Italia este primul stat NATO care foloseşte, într-o misiune de poliţie aeriană avionul de luptă F-35, în cadrul operaţiunii „Northern Lightning”.

Timp de aproximativ trei săptămâni, şase avioane de luptă F35, care provin din unitatea 32 Amendola, asigură supravegherea spaţiului aerian islandez, simultan desfăşurând activităţi de pregătire comună cu personalul Icelandic Coast Guard.  

Activitatea de poliţie aeriană se desfăşoară pe timp de pace şi constă în supravegherea permanentă a spaţiului aerian şi identificarea activităţilor avioanelor, având drept scop detectarea oricăror încălcări vizând spaţiull aerian al NATO.

Pentru a contracara astfel de acţiuni, Alianţa recurge la acţiuni adecvate, cum ar fi aşa-numitul „scramble”, decolarea rapidă a avioanelor de intercreptare. 

Forţele aeriene militare italiene participă în mod continuu la Interim Air Policing din Albania începând din 2009, în Slovenia din 2004, în Muntenegru din 2018, în timp ce a fost deja angajată în Islanda de patru ori din 2013, relatează News.ro.

Task Force Air (TFA) 32nd Wing formată de la  baza aeriană de la Keflavik raportează direct Comandamentului operaţional al Forţelor Internaţionale (C.O.I.) şi este formată, pe lângă Task Group Lightning, şi din personalul tehnic şi logistic şi o echipă de controlori de apărare aeriană din cadrul Comandamentului Operaţiunilor Aeriene Poggio Renatico. Aceştia, în coordonare cu Coast Guard Islandese, asigură operaţiunile adecvate de apărare aeriană, de la supraveghere şi identificare până la controlul interceptorilor din zona de responsabilitate (AOR – Area of Responsability), precum şi conexiunile cu CAOC (Combined Air Operation Center) din Udem.  

„Pușcașii aerieni”

De asemenea, este importantă misiunea desfăşurată de Unitatea 16 „Puşcaşii aerieni” a Forţei Aeriene Militare din Martina Franca (TA), care, asistată de personalul „Force Protection” din unitatea 32, desfăşoară acţiuni pentru siguranţa operaţiunilor.

Brigada Aeriană 46 Pisa şi Unitatea 14 din Pratica di Mare, datorită folosirii avioanelor de transport C-130J şi KC 767, au asigurat transportul de personal şi materiale şi au garantat alimentarea în aer a aeronavelor F-35.

Activităţile de transport au fost urmate, asigurând cadrul de siguranţă planificat în traversarea către Islanda, de o patrulă ATR P-72 din unitatea 41 Sigonella care a îndeplinit sarcina importantă de SAR (Search And Rescue) pe ocean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here