Orban anunță cum se va proceda cu măștile pentru studenți și elevi, când reîncep cursurile

Sursa foto: Inquam Photos/Liviu Chirică

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că în cazul în care se va relua activitatea cu participarea studenţilor sau elevilor la şcoală, masca de protecţie va fi asigurată de autorităţi, transmite Agerpres.

Premierul a participat la şedinţa Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

„După cum ştiţi, preşedintele României a anunţat că obligativitatea de purtare a măştii va fi pentru spaţii închise. Şcoala este un spaţiu închis. În cazul în care se va relua activitatea cu participarea studenţilor sau elevilor la şcoală, cu siguranţă că va fi asigurată masca. (…) În cazul în care se vor deschide şcolile – repet, asta este o decizie care va fi luată după o analiză foarte serioasă -, cu siguranţă considerăm că este normală obligaţia Guvernului de a asigura măştile pentru toţi elevii care nu vor avea posibilitatea să procure măştile”, a afirmat Orban, întrebat dacă masca de protecţie va fi obligatorie pentru copii şi ce soluţii se au în vedere pentru asigurarea lor în cazul persoanelor care nu-şi permit să şi le cumpere.

El a adăugat că încă nu s-a luat o decizie legat de cine va asigura aceste măşti, fiind întrebat cine le va furniza: statul, şcoala sau primăria.

Premierul a precizat în context că încă nu s-a făcut o analiză pentru a se stabili dacă hotelurile, restaurantele, parcurile sau saloanele de înfrumuseţare rămân închise după încetarea stării de urgenţă.

„Am discutat şi despre acest lucru, sigur că încă nu s-a făcut o analiză. Practic, am discutat o metodologie de evaluare. Parcurile fac parte dintre locurile publice care, dacă se respectă anumite reguli, pot fi deschise mai repede. În ceea ce priveşte hotelurile, şi aici trebuie stabilit un set de reguli şi nu va exista o restricţie în ceea ce priveşte hotelurile, pentru că acolo, sigur, probabil să se cazeze o singură persoană chiar şi în camere cu două paturi, să se cazeze mai multe persoane numai dacă sunt membri ai familiei, de asemenea luarea unor măsuri de dezinfecţie şi a altor categorii de măsuri. În ceea ce priveşte restaurantele şi cafenelele, aici, opiniile exprimate încă sunt rezervate, pentru că există riscul epidemiologic, este mai mare în cazul restaurantelor, pentru că nu poţi să porţi mască şi, nepurtând mască, practic, există riscul de transmitere a suspensiilor în care virusul trăieşte”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că va exista o redeschidere a activităţilor şi în domeniul cultural, dar după o analiză serioasă.

El a fost întrebat ce se va întâmpla cu bugetarii din instituţiile de spectacole care nu vor mai beneficia de şomaj tehnic şi când se vor relua spectacolele, având în vedere că sunt mii de actori, cântăreţi care în acest moment stau acasă.

„Unii nu stau, chiar dacă stau acasă, organizează spectacole online şi chiar au fost câteva momente extrem de frumoase, pe care le-au apreciat toţi românii. Uşor-uşor, va exista o redeschidere a activităţilor şi în domeniul cultural, dar, sigur, după o analiză foarte serioasă, astfel încât, repet, relaxarea diferitelor măsuri să genereze efecte minime în ceea ce priveşte riscul de răspândire a virusului”, a subliniat Orban.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here