Pandora Papers – cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale. Vizați sunt șefi de stat și înalți oficiali din întreaga lume

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), informează AFP, preluată de Agerpres.

Ancheta, denumită „Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, el a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

Cuplul Tony și Cherie Blair a evitat legal plata unor impozite de 312.000 lire sterline, achiziționând o clădire printr-o companie offshore din Insulele Virgine Britanice.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei.

Vladimir Putin, mult timp suspectat că are o uriașă avere secretă, nu apare cu nume și prenume, dar figurează apropiați ai acestuia, inclusiv cel mai bun prieten al său din copilărie, Petr Kolbin, între timp decedat. Undele documentele trimit și la o femeie cu care liderul rus ar fi avut o relație.

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a transferat cota de 25% dintr-o firmă offshore unui prieten care îi este în prezent.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și soția sa, Mehriban Alieva, au făcut tranzacții imobiliare în Marea Britanie de aproape 400 milioane lire sterline.

Președintele cipriot, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui controversat miliardar rus.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

Pandora Papers dezvăluie, de asemenea, unele dintre repercursiunile nevăzute ale scurgerilor anterioare despre universul offshore, care au stimulat reforme modeste în unele părți ale lumii, cum ar fi BVI, care păstrează acum o evidență a proprietarilor reali ai companiilor înregistrate acolo. Cu toate acestea, datele recent dezvăluite arată schimbarea banilor în jurul destinațiilor offshore, deoarece clienții bogați și consilierii lor se adaptează la noile realități, notează The Guardian.

<< Unii clienți ai Mossack Fonseca, firma de avocatură acum dispărută, care se află în centrul dezvăluirilor ziarelor din Panama, și-au transferat pur și simplu companiile către furnizori rivali, cum ar fi un alt trust global și un administrator corporativ cu un birou important în Londra, ale cărui date se află în noul de fișiere scurse.

Întrebat de ce migrează noua companie, un client a scris direct: „Decizie comercială de a ieși în urma Panama papers”. Un alt agent a spus că industria s-a „adaptat” întotdeauna la presiunea externă.

Unele fișiere scurse par să arate că unii încearcă să ocolească noile reglementări privind confidențialitatea. Un avocat elvețian a refuzat să trimită prin e-mail numele clienților săi de mare valoare unui furnizor de servicii din BVI. În schimb, le-a trimis prin poștă aeriană, cu instrucțiuni stricte, care nu ar trebui procesate în niciun „mod electronic”. Identitatea unui alt proprietar a fost împărtășită prin WhatsApp.

Gerard Ryle, directorul ICIJ, a declarat că politicienii de vârf care și-au organizat finanțele în paradisuri fiscale au o miză în statu quo și ar putea fi un obstacol în calea reformei economiei offshore. „Când ai lideri mondiali, când ai politicieni, când ai funcționari publici, toți folosesc secretul și toți folosesc această lume, atunci nu cred că vom vedea sfârșitul ei”.

El se aștepta ca documentele Pandora să aibă un impact mai mare decât scurgerile anterioare, nu în ultimul rând pentru că apăreau în mijlocul unei pandemii care exacerbase inegalitățile și obligase guvernele să împrumute sume fără precedent care să fie luate de contribuabilii obișnuiți. „Acestea sunt Panama papers pe steroizi”, a spus Ryle. „Este ceva mai larg, mai bogat și cu mai multe detalii”.

Potrivit unui studiu realizat în 2020 de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) din Paris, cel puțin 11,3 miliarde de dolari sunt păstrate offshore. „Aceștia sunt bani pierduți de trezoreriile din întreaga lume și bani care ar putea fi folosiți pentru recuperarea de pe urma Covid”, a spus Ryle. „Pierdem din cauza câtorva care câștigă. Este atât de simplu. Este o tranzacție foarte simplă”. >>

Din celălalt unghi. Cum privește China AUKUS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here