Papa Francisc a avut o întrevedere privată cu secretarul personal al lui Benedict al XVI-lea, autorul unei cărţi controversate

Papa Francisc a avut luni o întrevedere privată cu arhiepiscopul Georg Ganswein, cel mai apropiat consilier al fostului papă Benedict al XVI-lea, care a tulburat Vaticanul cu o carte de memorii în care prezintă relaţia descrisă drept tensionată dintre cei doi bărbaţi în veşminte albe care au locuit în interiorul zidurilor străvechi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Buletinul zilnic al Vaticanului menţionează numele lui Ganswein în programul audienţelor de luni ale papei Francisc, însă, aşa cum se obişnuieşte, nu au fost oferite detalii.

La câteva ore după ce papa emerit Benedict al XVI-lea a fost înmormântat, joi, o editură italiană a trimis câtorva instituţii media, printre care şi Reuters, copii ale cărţii lui Ganswein, care conţine 330 de pagini şi este intitulată „Nient’altro che la verita: La mia vita al fianco di Benedetto XVI”.

Ganswein, în vârstă de 66 de ani, a fost secretarul personal al lui Benedict al XVI-lea începând din 2003, la vremea la care acesta era cardinalul Joseph Ratzinger. Ganswein i-a rămas alături aproape 20 de ani, până la decesul lui Benedict al XVI-lea, la 31 decembrie 2022.

Principala întrebare cu care se confruntă în prezent papa Francisc este legată de poziţia pe care trebuie să i-o ofere lui Ganswein. Mulţi aşteaptă să afle dacă el va primi un alt post la Vatican sau dacă va fi repartizat în alt loc.

Această decizie este importantă pentru că acum, după decesul lui Benedict al XVI-lea, Ganswein s-ar putea afla în vizorul conservatorilor pentru a servi drept punct de legătură pentru cei care s-au distanţat de reformele introduse de papa Francisc, inclusiv renunţarea la liturghiile în limba latină.

În cartea care urmează să ajungă în librării la 12 ianuarie, Ganswein oferă informaţii din interior despre alegerea lui Benedict din 2005, decizia acestuia din 2013 prin care a devenit primul papă în 600 de ani care a abdicat, anii post-papali, suferinţa sa şi ultimele ore de viaţă.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, nu a făcut niciun comentariu referitor la carte, scrisă împreună cu jurnalistul italian Saverio Gaeta şi publicată de Edizioni Piemme din grupul Mondadori.

Vaticanul nu oferă niciodată informaţii despre cele discutate în cadrul audienţelor private, cu excepţia cazului în care la acestea participă un şef de stat. Ganswein nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, notează Reuters.

De la publicarea informaţiilor referitoare la această carte, nu au întârziat să apară critici pe reţelele sociale şi în ziarele italiene, inclusiv de la un cardinal şi de la cel puţin doi preoţi, cu privire la acuzaţiile lui Ganswein şi la momentul lansării cărţii sale.

Deşi Francisc a declarat deseori că a locui la Vatican alături de Benedict al XVI-lea era ca şi cum ar fi avut un bunic în casă, cartea descrie unele situaţii tensionate.

În primii şapte ani după ce Francisc a fost ales papă, Ganswein şi-a păstrat cele două posturi. Unul era de prefect al gospodăriei pontificale – însărcinat cu administrarea evenimentelor publice ale papei Francisc -, iar celălalt de secretar personal al fostului papă.

Ganswein a scris în cartea sa că nu a fost niciodată capabil să ajungă la o „atmosferă de încredere” cu noul papă şi că Francisc i-a permis probabil să păstreze slujba de prefect din respect pentru Benedict al XVI-lea. Cei doi au avut un diferend în 2020, când Ganswein s-a aflat în centrul unui episod controversat referitor la o carte despre celibatul în rândul preoţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here