Papa Francisc, acuzat că planifică o schismă în Biserica Catolică. Influent arhiepiscop catolic, indignat: „Încearcă în mod imprudent să crească mizele”

Inquam Photos / Octav Ganea

Dezbaterea globală referitoare la relaţiile dintre persoanele LGBT, care în majoritatea statelor nu beneficiază de recunoaştere legală, se intensifică după ce papa Francisc şi-a exprimat susţinerea pentru parteneriatul civil în cazul cuplurilor de acelaşi sex, într-un documentar care a avut premiera miercuri seara, la Festivalul de Film de la Roma.

Afirmațiile Papei Francisc au trimis însă o undă de șoc în rândul Bisericii Catolice, fiind percepute ca un atentat la dogmele din Catehismului Bisericii Catolice.

Catehismul a fost promulgat de Sfântul Ioan Paul al II-lea pe 11 octombrie 1992, la treizeci de ani de la începerea Conciliului Vatican II, prin constituția apostolică „Fidei depositum”.

Într-una dintre cele mai clare declaraţii pe această temă de la alegerea sa în 2013, în documentarul „Francesco”, suveranul pontif a spus că persoanele care fac parte din cupluri de acelaşi sex au nevoie de drepturi legale.

„Persoanele homosexuale au dreptul să fie într-o familie. Sunt copiii lui Dumnezeu şi au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui îndepărtat sau făcut să se simtă nefericit din această cauză”, a spus papa Francisc.

„Aceste afirmații sunt totale heterodoxe”

Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano a scris că „nu trebuie să fii teolog sau expert moral pentru a ști că aceste afirmații sunt totale heterodoxe și constituie o cauză foarte serioasă de scandal pentru credincioși”.

Prelatul consideră că declarațiile Papei Francisc reprezintă „a n-a provocare prin care partea ultra-progresistă a ierarhiei vrea să provoace o schismă”.

Arhiepiscopul nu se referă la Suveranul Pontif ca la „Papa”, ci îi spune pe numele laic, Jorge Mario Bergoglio.

„Bergoglio încearcă în mod imprudent să crească mizele, printr-un crescendo de afirmații eretice într-un așa fel încât să forțeze partea sănătoasă a Bisericii – care include episcopi, clerici și credincioși – să-l acuze de erezie, astfel încât el să declare acea parte a Bisericii drept schismatică și «dușman al Papei»”, a scris înaltul demnitar bisericesc într-un articol publicat pe Lifesitenews.

Vigano consideră că Papa urmărește expulzarea celor care urmează tradiția credinței catolice, cu scopul „de a-și consolida propria putere într-o Biserică ce numai nominal ar fi Catolică, dar care în realitate ar fi eretică și schismatică”.

Alte afirmații ale lui Carlo Maria Vigano:

  • „Bergoglio va avea de partea sa, în acest fel, nu doar «biserica paralelă» (deep church) reprezentată de rebeli precum Părintele James Martin și aceia care promovează «Calea Sinodală» germană, dar și «deep state»-ul american. Nu este surprinzător că în documentarul respectiv este și o susținere pentru candidatul democrat de la următoare alegeri prezidențiale, împreună cu o deconcertantă condamnare a politicii Administrației Trump.”
  • „În timp ce episcopilor americani conservatori li se interzice să intervină în dezbaterea politică în sprijinul președintelui Trump, Vaticanul își permite să intervină în mod obișnuit în alegeri în favoarea adversarului său democrat, în acord cu cenzura din social-media și din presă legate de acuzațiile grave aduse familiei Biden.”
  • „Ca și catolici, suntem chemați să fim alături de cei care apără viața, familia naturală și suveranitatea națională. Credeam că îl avem pe Vicarul lui Hristos de partea noastră. Suntem conștienți că în această bătălie epocală, cel care ar trebui să conducă Barca lui Peter a ales să fie de partea inamicului, pentru a o scufunda.”

Reacții de indignare au mai venit și din partea episcopilor americani Joseph Strickland și Thomas Tobin, dar și o serie de teologi romano-catolici s-au declarat șocați de afirmațiile Papei Francisc.

Reacții din zona LGBT+

Activişti, membri ai comunităţii academice şi lideri religioşi au comentat pentru Thomson Reuters Foundation asupra modalităţii în care declaraţiile papei ar putea afecta vieţile catolicilor LGBT+.

„Este un moment istoric atunci când liderul Bisericii Romano-Catolice, perceput mult timp drept un persecutor al persoanelor LGBTQ, face tranziţia către o direcţie atât de încurajatoare pentru cuplurile de gay şi lesbiene şi familiile acestora. Este un semnal că Biserica dezvoltă în continuare o abordare mai favorabilă pe teme care privesc comunitatea LGBTQ”, a declarat Francis Debernardo, directorul executiv al New Ways Ministry, o organizaţie catolică din Statele Unite pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ.

„Papa a luat atitudine despre nevoia de recunoaştere legală a persoanelor LGBT+. Este târziu, dar măcar s-a întâmplat. Cred că ne va servi în lupta pe care o ducem… Sper că este începutul unui nou capitol”, a declarat Bartosz Staszewski, activist pentru drepturile persoanelor LBGT+ din Polonia.

„Potenţialul din acest punct de vedere este enorm, dar nu vreau să anticipez posibilităţile existente înainte de a înţelege ce se întâmplă cu adevărat. Semnalează cumva că Vaticanul va înceta să mai fie un impediment pentru protecţia legală a cuplurilor de acelaşi sex şi a familiilor noastre? Vreau să spun că ar fi un moment revoluţionar pe plan internaţional”, a declarat Marianne Duddy-Burke, directoarea executivă a organizaţiei nonprofit DignityUSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here