Papa Francisc a spus că pandemia de coronavirus este unul dintre răspunsurile naturii la acțiunile oamenilor care au ignorat actuala criză climatică. Într-un interviu publicat miercuri de The Tablet, citat de CNN, Suveranul Pontif a declarat că răspândirea virusul a oferit „oportunitatea” de a încetini producția și consumul, fiind o perioadă bună pentru a înțelege mai bine natura. Sanctitatea Sa i-a criticat și pe unii dintre politicienii europeni care promovează idei similare cu cele ale dictatorului Adolf Hitler din Germania nazistă.

Papa Francisc a criticat, în comentariile scrise pentru săptămânalul catolic britanic The Tablet, „discursurile populiste” şi deciziile politice „selective” care a constatat că sunt luate în Europa, scrie agerpres.ro.

E foarte uşor să ne amintim de discursurile lui Hitler din 1933, care nu erau prea diferite de unele dintre discursurile unora dintre politicienii europeni de acum”, a menţionat suveranul pontif, fără a da nume.

Papa Francisc şi-a reiterat în acelaşi interviu criticile la adresa „culturii risipei” din epoca modernă, care pune banii înaintea oamenilor.

În lumea finanţelor pare ceva normal sacrificarea oamenilor, practicarea unei politici a culturii risipei, de la începutul până la sfârşitul vieţii„, a spus Papa Francisc.

În actuala pandemie de COVID-19, în unele ţări există o dezbatere dacă ar trebui să se acorde prioritate relansării economice, chiar dacă acest lucru ar putea duce la o creştere a numărului de decese atribuite noului coronavirus, notează dpa.

Papa argentinian a mai evocat, între altele, în interviu un proverb în limba spaniolă care spune că „Dumnezeu iartă întotdeauna, noi iertăm uneori, dar natura nu iartă niciodată„.

Nu am răspuns la catastrofele care au avut loc. Cine mai vorbește acum despre incendiile din Australia sau cine își mai amintește că acum câteva luni un vapor traversa Polul Nord pentru că ghețarii s-au topit cu toții? Cine vorbește acum despre inundații?„, a spus Papa.

Nu știu dacă pandemia este răzbunarea naturii, dar este cu siguranță răspunsul ei”, a adăugat el.

Pandemia a schimbat radical modul în care funcționează Vaticanul. Papa va celebra duminica patimilor într-o biserică goală. 

În vârstă de 83 de ani, Papa Francisc a fost de două ori testat negativ pentru noul coronavirus, după ce a prezentat unele simptome care s-au dovedit a fi o bronșită. 

Acesta a mai declarat în interviu că se reface și că în această perioadă se roagă și mai mult. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here