Parchetul European condus de Kovesi a desfăşurat percheziţii în Bucureşti. Fraudă de 8 milioane de euro în timpul pandemiei

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European (EPPO) din Bucureşti a desfăşurat marţi cinci percheziţii în Bucureşti, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 8 milioane de euro care implică fonduri UE pentru achiziţionarea de medicamente şi echipamente în timpul pandemiei de Covid-19, transmite News.ro.

”Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022 s-a constituit o reţea infracţională de manipulare a achiziţiilor publice de măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte consumabile medicale pentru spitale, şcoli şi alte instituţii ale statului, în beneficiul uor furnizori prestabiliţi, care făceau parte din schema de fraudare”, conform unui comunicat al Parcjetului European, condus de Laura Codruţa Kovesi.

Trei persoane cercetate au fost duse la biroul EPPO din Bucureşti pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi.

Furnizarea de echipamente medicale a fost finanţată prin programul  REACT-EU.

Se estimează că activităţile documentate până acum în cadrul anchetei au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în desfăşurare, pentru a stabili amploarea activităţilor infracţionale suspectate şi prejudiciul financiar total cauzat.

Ancheta şi percheziţiile au beneficiat sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Poliţia Română – Direcţia de Operaţiuni Speciale; Direcţia Generală Anticorupţie a României; şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

AFP: Ţările membre ale Consiliului Europei se reunesc la Strasbourg pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here