Premierul slovac, împușcat/ Atacatorul, în vârstă de 71 de ani, a fost arestat/ Atacul, catalogat de autoritățile slovace drept un asasinat motivat politic/ Vicepremier: Operația lui Robert Fico a decurs bine, va supraviețui

Sursa: armadnymagazin.sk

Vicepremierul Slovaciei Tomas Taraba a declarat miercuri seară pentru BBC că este convins că premierul Robert Fico, victima unui atac armat, „va supravieţui” şi că acesta nu se mai află într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol, relatează News.ro.

„Am fost foarte şocat… din fericire, din câte ştiu, operaţia a decurs bine – şi cred că în cele din urmă va supravieţui… nu este într-o situaţie care să-i pună viaţa în pericol în acest moment”, a declarat el.

Anterior, în cadrul unei conferinţe de presă, Robert Kalinak, ministrul apărării, declarase că premierul a fost operat mai mult de trei ore şi că „se luptă pentru viaţa sa”.

Taraba a mai spus că focurile de armă au fost trase „de foarte aproape” de către un bărbat în vârstă.

„A fost grav rănit – un glonţ a fost tras în stomac şi al doilea i-a lovit articulaţia – imediat a fost transportat la spital şi apoi a intrat în operaţie”, a detaliat Taraba.

Ca şi ministrul de interne al cabinetului Fico, Tomas Taraba a criticat partidele de opoziţie, acuzându-le că folosesc „narative false” şi că îl prezintă pe Fico ca fiind „aproape un monstru”, comentarii care, în opinia sa, nu au ce căuta într-o democraţie.

Atentatorul, un bărbat de 71 de ani, din Levice

Un bărbat în vârstă de 71 de ani, rezident în Levice, este suspectat de atacul asupra premierului slovac Robert Fico. Arma cu care a tras mai multe focuri asupra premierului se afla, se pare, legal în posesia sa, relatează site-ul aktuality.sk, care a stat de vorbă şi cu fiul acestuia, potrivit News.ro.

Martorii au afirmat pe internet că suspectul, identificat cu iniţialele J.C., a strigat mai întâi la Robert Fico, care s-a apropiat de el pentru a-i strânge mâna. Apoi ar fi urmat focurile de armă. Bărbatul a fost imobilizat de poliţie imediat după atac. În prezent, el se află în arest, iar Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii a preluat cazul.

Aktuality.sk l-a contactat pe fiul presupusului atacator. Acesta s-a declarat şocat de situaţie. El a confirmat că tatăl său deţinea arma în mod legal.

„Nu am absolut nicio idee despre ce intenţiona tata, ce plănuia, de ce s-a întâmplat acest lucru”, a mărturisit fiul. Întrebat dacă bărbatul îl ura pe premier, fiul a răspuns: „Să o spunem aşa – nu l-a votat. Asta e tot ce pot spune despre asta”.

El a negat însă că tatăl său, J.C., ar fi menţionat vreodată în mod deschis atacarea sau lichidarea politicianului. El a negat, de asemenea, că bărbatul de 71 de ani ar fi fost un pacient psihiatric. „Poate că a existat un scurtcircuit, nu ştiu. El este mai agitat, dar că s-ar fi ocupat de el un psihiatru sau lucruri de genul acesta, nu”, a spus interlocutorul.

Suspectul are înclinaţii artistice şi avea mai multe colecţii de poezii publicate. În 2016, J.C. a lucrat pentru un serviciu de securitate privat. La acea vreme, el însuşi a fost victima unui atac într-un centru comercial din Levice. La lăsarea serii, un bărbat mai tânăr, aparent sub influenţa stupefiantelor, a intrat în magazin şi l-a agresat pe J.C.

Aktuality.sk l-a contactat, de asemenea, pe un vechi cunoscut al suspectului, cu care acesta a cofondat, culmea, Mişcarea Anti-Violenţă. „A fost un partid pe care l-am fondat împotriva oricărei forme de violenţă, cred că după incidentul în care un filipinez a fost bătut până la moarte”, spune bărbatul, care este vecin cu suspectul şi care a promovat şi operele literare ale lui J.C.

„Da, el era în posesia legală a armei, deoarece era paznic pensionar. Dar nu cred că incidentul de astăzi are legătură cu ce i s-a întâmplat cu ani în urmă”, a adăugat o cunoştinţă a suspectului.

„Nu mi-a venit să cred, chiar şi atunci când am văzut pozele, dar erau din spate, am fost şocat de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Dar nu vreau să îl judec. El nu a acţionat niciodată aşa, uneori poate că mai comenta ce guvern nu-i place, dar ce s-a întâmplat azi este un şoc”, a adăugat cunoştinţa.

Operaţia la care este supus Robert Fico este ”foarte complicată” şi va dura peste trei ore

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova, transmite EFE, citată de Agerpres.

”Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: „Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba”.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters.

”Un asasinat motivat politic”

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR, relatează Agerpres.

Autorul a tras cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, care a dat asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil.

„Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar şi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a declarat şi ministrul apărării Robert Kaliniak la o conferinţă de presă organizată la spitalul unde este operat Fico.

 


„Sarcina noastră comună este de a înceta imediat răspândirea urii politice. Bineînţeles spiritele sunt încinse, dar ar fi foarte greşit să escaladăm şi mai mult această situaţie periculoasă”, a scris Sutaj Estok pe Facebook.

Potrivit ministrului de interne, Slovacia trăieşte cea mai proastă zi a democraţiei sale. Sutaj Estok a remarcat că, pentru prima dată în istoria modernă a Slovaciei, cineva a decis să îşi exprime o opinie politică nu în cadrul unor alegeri, ci cu o armă pe stradă. „Şi cu intenţia nu de a discuta, ci de a elimina fizic un adversar politic”, a notat Sutaj Estok.

Ministrul a spus că percepe împuşcăturile ca pe un avertisment pentru întreaga societate: dacă oamenii nu se opresc acum, vor distruge tot ceea ce i-a unit ca naţiune. „Este o dezamăgire teribilă pentru mine personal să văd cum efortul nostru comun de a aparţine lumii civilizate a celor mai avansate ţări a fost redus la nimic într-o clipă”, a remarcat ministrul.

Atacul, a spus el, trebuie condamnat unanim şi fără echivoc. Potrivit lui, această condamnare poate fi urmată de reconcilierea naţiunii şi de calmarea spiritelor. „Este singura noastră speranţă pentru viitor”, a adăugat el.

Atacul fizic asupra premierului este în primul rând un atac asupra unei fiinţe umane, dar este şi un atac asupra democraţiei”, a declarat şefa statului, Zuzana Caputova, într-o declaraţie la Palatul Prezidenţial.

Premierul Fico, împușcat după o ședință de Guvern la Handlova

Premierul slovac Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost rănit într-un atac armat, în urma unei şedinţe de Guvern, miercuri, la Handlova, în regiunea Trencin, potrivit agenţiei TASR, relatează Reuters. El a fost împuşcat de mai multe ori şi a fost rănit la abdomen, potrivit presei locale, transmite News.ro.

Anunțul pentru agenţia slovacă TASR a  fost făcut de vicepreşedintele Parlamentului slovac Lubos Blaha.

Un mesaj a fost postat în jurul orei 17:00 pe pagina de Facebook a lui Robert Fico: „R. Fico a fost asasinat astăzi. Acesta a fost împuşcat de mai multe ori şi în prezent viaţa îi este pusă în pericol. În acest moment este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult timp pentru a ajunge la Bratislava, având în vedere necesitatea unei intervenţii acute. Următoarele ore vor fi decisive”. Ulterior, guvernul slovac a confirmat, la rândul său, aceste informaţii într-un comunicat transmis prin e-mail, precizează Reuters.

Fico era conştient când a fost dus la spitalul din oraşul Handlova şi a primit primele îngrijiri pentru rănile provocate de gloanţe, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului. El a fost apoi transportat la o unitate de nivel superior.

Un oficial din partea partidului Smer al lui Fico a confirmat pentru The Guardian că premierul a fost împuşcat în abdomen şi se află în operaţie.

O înregistrare video filmată la câteva secunde după împuşcarea lui Robert Fico a devenit virală pe reţelele sociale. În imagini se vede cum premierul este urcat într-o limuzină guvernamentală de către agenţii de securitate, precum şi poliţişti care îl liniştesc pe atacator.

Un martor declară Reuters că a auzit mai multe împuşcături şi că a văzut un bărbat reţinut de poliţişti.

https://x.com/nexta_tv/status/1790732849139552548

El declară că a văzut oficiali din domeniul securităţii împingând pe cineva într-o maşină şi plecând în trombă.

Contactat de Reuters, Guvernul slovac nu a reacţionat imediat.

Ce s-a întâmplat

Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova, un oraş aflat la circa 180 de km de Bratislava, şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N. Guvernul slovac se reunise la Handlova, în cadrul unui turneu pe care Fico îl face prin regiunile ţării după ce a preluat puterea la sfârşitul anului trecut.

S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.

Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.â

Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.

Atacatorul a fost imobilizat de poliție

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

Clasa politică slovacă, șocată

Zuzana Čaputová, preşedinta Slovaciei, a condamnat atacul brutal asupra premierului Robert Fico şi a declarat că îi doreşte însănătoşire grabnică, relatează Reuters. Preşedinta, o adversară politică a premierului, a condamnat ferm atacul „brutal şi nesăbuit” asupra lui Robert Fico. „Sunt şocată. Îi doresc multă putere lui Robert Fico pentru a-şi reveni în urma atacului în acest moment critic”, a transmis ea.

„Sunt şocat şi îngrozit de împuşcarea premierului Robert Fico în Handlova”, a declarat şi Michal Šimečka, din partea opoziţiei (Slovacia Progresistă). „Condamnăm fără echivoc şi cu fermitate orice violenţă”, a adăugat el.

Atacul asupra premierului este un atac asupra statalităţii şi suveranităţii slovace, a postat miercuri liderul creştin-democraţilor (KDH), Milan Majersky, pe o reţea socială. Partidul a condamnat atacul şi i-a urat premierului Robert Fico (Smer-SD) o însănătoşire rapidă. „Suntem consternaţi de atacul asupra premierului Republicii Slovace. Nu putem tolera astfel de acţiuni împotriva nimănui într-o societate civilizată. Trebuie să ne unim cu toţii împotriva oricăror manifestări de violenţă”, a declarat Majersky, adăugând că în prezent trebuie făcut totul pentru a calma societatea. „Condamnăm în mod clar agresiunea, violenţa şi atacurile asupra politicienilor, precum şi asupra altor funcţionari publici”, a adăugat el.

În urma împuşcăturilor, cel mai mare partid de opoziţie din Slovacia a anulat un protest planificat pentru miercuri seară împotriva schimbărilor pe care guvernul vrea să le facă în cazul televiziunii publice.

Parlamentul slovac şi-a anulat şedinţa, iar şefii grupurilor parlamentare urmau să se întrunească pentru a stabili ce va face instituţia în continuare.

În cazul vacantării postului de premier, locul său este luat din unul dintre cei patru vicepremieri.

Reacții din străinătate

Violenţa nu poate fi tolerată, a comentat premierul ceh Petr Fiala împuşcarea lui Robert Fico. El a declarat că vestea a fost şocantă şi i-a urat lui Fico să se facă bine cât mai curând posibil.  „Vestea împuşcării premierului slovac Robert Fico este şocantă. Îi doresc premierului să se facă bine cât mai curând posibil. Violenţa nu trebuie să fie tolerată, nu trebuie să aibă loc în societate”, a declarat Fiala, citat de TASR.

„Condamn cu fermitate atacul josnic asupra premierului Robert Fico”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. „Astfel de acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai preţios. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico şi de familia sa”, a transmis Ursula von der Leyen.

„Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a scris pe X şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Sunt şocat de atacul atroce împotriva prietenului meu”, a reacţionat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, urându-i o recuperare rapidă. Fico împărtăşeşte cu Viktor Orban opoziţia faţă de războiul din Ucraina şi faţă de ajutarea Ucrainei cu arme.

Cine este Robert Fico

Fico a revenit în funcţia de prim-ministru al ţării central-europene, care este membră a Uniunii Europene şi a NATO, pentru a patra oară, anul trecut, după ce a schimbat viteza politică pentru a atrage un electorat în schimbare.

Pe parcursul unei cariere de trei decenii, Fico a oscilat între curentul pro-european şi poziţii naţionaliste care se opun politicilor Uniunii Europene şi SUA. De asemenea, el şi-a arătat disponibilitatea de a schimba cursul în funcţie de opinia publică sau de realităţile politice schimbate.

Joc la două capete. Ce ascunde retorica anti-ucraineană a premierului slovac Robert Fico

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here