Parcul Băneasa din nordul Capitalei se va numi Parcul Jersey City, a stabilit, marţi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, informează Mediafax.

Numele Parcului marchează începutul cooperării dintre Sectorul 1 al Capitalei şi Jersey City, din New Jersey.

„Propunerea vine ca iniţiativă care să marcheze începutul cooperării dintre Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Jersey City, New Jersey din SUA, prin atribuirea denumirii oraşului-partener unei locaţii publice din faţa Ambasadei Statelor Unite ale Americii, respectiv Parcul Jersey City, care se numeşte în prezent Parcul Băneasa”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Proiectul de hotărîre a fost votat, marţi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Cartierul Băneasa, fost „comuna suburbană Băneasa”, a luat naștere pe o porțiune din vechea moșie a Mariei Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac.

Denumirea satului (și mai apoi a comunei și cartierului bucureștean Băneasa vine de la soția (băneasa) banului Mareș din secolul XVII. Banul a cumpărat bucăți din moșia Cârstienești (cum se chema pe atunci satul), iar după moartea sa, proprietatea a fost mărită de către văduvă. La sfârșitul secolului XVIII, o mare parte a moșiei, deja cunoscută drept Băneasa, a intrat în posesia lui Ștefan Văcărescu, tatăl poetului Ienăchiță Văcărescu. Poetul a construit aici un conac, din care nu a mai rămas decât biserica Sf. Nicolae. Contesa de Montesquiou era strănepoata lui Ienăchiță Văcărescu și fiica lui Gheorghe Bibescu, domnitorul Țării Românești în timpul revoluției din 1848. Domnitorul începuse construirea unui palat impunător la Băneasa (în zona Gării Regale Băneasa de azi), dar declanșarea revoluției și plecarea sa din țară a oprit construcția.

La 10 Mai 1866, cu ocazia intrării viitorului Rege Carol I în București – pe un drum cu trăsura dinspre Buftea și Târgoviște, pe care l-a făcut însoțit de Ion Brătianu – acestuia i-a fost înmânată, la Băneasa, cheia orașului, în semn de bun-venit.

Pădurea Băneasa, în care se află Parcul Băneasa, este o rămășiță a vechilor Codrii ai Vlăsiei, amenajată ca zonă de agrement pentru bucureșteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here