Foto: INQUAM/George Călin

Deputatul USR Cristina Prună atrage atenția asupra unui proiect de lege prin care Clubul Parlamentarilor Români „Ion Raţiu” ar urma să primească un teren de 4.857 mp, centrul Bucureştiului, pentru a-l folosi gratuit. „Parlamentarii își fac un cadou: vor juca tenis și se vor delecta cu băuturi răcoritoare” pe banii cetățenilor, dezvăluie Cristina Prună, într-o postare pe Facebook.

Ea critică motivația pentru acest proiect legislativ, că astfel de cluburi finanțate din banii cetățenilor există și în alte țări.

„Problema nu e existența clubului, ci beneficiile pe care le primește din bani publici. Astfel, inițiativa prevede inclusiv că utilitățile vor fi plătite din bugetul Camerei Deputaților. În plus, Clubul Parlamentarilor poate înainta propuneri de cheltuieli pentru a fi incluse în bugetul Camerei Deputaților. Nu se impune niciun fel de regulă. Adică, dacă parlamentarii pot dori luna de pe cer, aceasta va fi bugetată printre cheltuielile Camerei Deputaților”, spune deputatul USR.

Potrivit proiectului, terenul de 4.857 de mp va fi necesar amenajării bazei sportive, cu patru terenuri de tenis, un imobil, o terasă, un chioșc pentru răcoritoare.

Proiectul a fost semnat de parlamentari din toate partidele, cu excepția USR.

*Cine sunt inițiatorii

Deputați PSD: Florea Oana-Consulea, Iancu Iulian

Deputați PNL: Leoreanu Laurențiu – Dan, Raețchi Ovidiu Alexandru, Roman Florin – Claudiu, Știrbu Gigel – Sorinel

Deputași UDMR: Magyar Lorand – Balint

Deputați PMP: Codreanu Constantin, Movilă Petru

Deputați – Minorități: Grosaru Andi-Gabriel, Zisopol Dragoș Gabriel

Deputați PRO Europa: Mocioalcă Ion, Petric Octavian

Senatori PSD: Niță Ilie, Pop Liviu-Marian

*Argumentele invocate de inițiatorii legii: Parlamentarii au participat la 15 turnee de tenis în Europa și au câștigat unele dintre ele

În Expunerea de motive se arată că de susținere materială similară se bucură cluburi ale parlamentarilor din Polonia, Cehia, Croația, Ungaria, Italia. În plus, inițiatorii argumentează că echipele de tenis ale parlamentarilor au participat la 15 turnee interparlamentare și a câștigat unele dintre ele.

În ultimii trei ani, clubul nu a mai beneficiat de aceeași susținere financiară, astfel că situația este „precară”, fiind acumulate „datorii insuportabile la furnizorii de utilități”, mai susțin parlamentarii.

Din acest motiv, ei susțin necesitatea unei decizii a Camerei Deputaților, pentru o reconfirmare a deciziilor anterioare de acordare a sprijinului financiar. În plus, aduc ca argument juridic o decizie a instanței supreme conform căreia astfel de cheltuieli „sunt legale și nu pot fi calificate ca abateri financiare”.

EXPUNEREA DE MOTIVE AICI

PROIECTUL DE LEGE AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here