Parlamentul European cere măsuri pentru încurajarea migraţiei legale pe fondul crizei de forță de muncă în contextul îmbătrânirii populației UE

Parlamentul European a cerut, joi, Comisiei Europene să elaboreze un pachet de propuneri care să sprijine venirea legală a migranţilor extracomunitari care doresc să lucreze în UE, pentru a face față efectelor negative ale îmbătrânirii populaţiei europene şi crizei forţei de muncă.

Legislativul european a adoptat joi o rezoluție în care cere executivului comunitar să prezinte în termen de două luni un set de măsuri pentru „facilitarea şi promovarea intrării (în UE) şi a mobilităţii în interiorul UE pentru lucrătorii migranţi legali din terțe ţări”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Printre alte măsuri solicitate Comisiei Europene, se numără  revizuirea măsurilor în vigoare impuse rezidenţilor din statele terţe, pentru a li se permite deplasarea dintr-un stat membru în altul în condiții similare cu celor aplicate cetăţenilor comunitari, iar numărul minim de ani de şedere în UE necesari pentru obţinerea permisului de rezidenţă pe termen lung să fie redus la 3 ani, în loc de 5 ani cât este în prezent.

PE propune, de asemenea, modificarea actualelor reglementări pentru lucrătorii sezonieri, astfel încât aceştia să poată sta fără loc de muncă 3 luni fără a li se revoca permisul de şedere.

Europa se confruntă cu provocări demografice şi economice. Pentru a gestiona aceste provocări şi pentru a ne asigura că Europa poate fi puternică şi competitivă, avem nevoie de migraţia a forţei de muncă. Trebuie să facem mai atractiv pentru lucrătorii migranţi să vină în Europa şi avem nevoie să ajustăm sistemul astfel încât regulile să fie respectate”, explică eurodeputatul Abir Al-Sahlani, din grupul Renew Europe.

Parlamentul European consideră că o strategie privind încurajarea migrației ar putea fi o soluţie în faţa îmbătrânirii populaţiei din UE, în condiţiile în care, conform estimărilor, o treime dintre locuitorii blocului comunitar vor avea în anul 2050 vârste de peste 65 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here