PSD împarte posturi bine plătite în diplomație pentru rubedenii

Consilierii ministrului, fini, foste soţii de politicieni aflaţi la putere sau neveste de analişti politici au fost trimişi pentru patru ani în toate colţurile lumii, cei mai mulţi fără nicio experienţă în diplomaţie, în baza unui interviu organizat în grabă de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA). Aceste posturi funcționează în cadrul ambasadelor României, iar ocupanții lor fac diplomație comercială. Trebuie să aducă investitori străini în România și, de asemenea, să promoveze afacerile românești peste hotare, a scris Europa Liberă.

Senator PSD de Prahova, Ștefan-Radu Oprea (47 de ani) ocupă din ianurie 2018 postul de ministru pentru Mediul de Afaceri. El este vicepresedinte PSD Prahova si a fost trimis în judecată în 2016 de Parchetul General pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În procedura de cameră preliminară, dosarul a fost returnat procurorilor şi nu a ajuns încă pe rolul instanţelor de judecată.

Pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă, MMACA, condus de ministrul demis Ștefan-Radu Oprea, a trimis sau reconfirmat în funcţii 16 consilieri economici în ambasadele României din întreaga lume, în urma unui simplu interviu.

Aceste funcţii sunt remunerate de statul roman cu aproximativ 40.000 de euro pe an.

Interviul intern a fost realizat în baza unui regulament aprobat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, regulament publicat în Monitorul Oficial în august 2017.

Potrivit documentului, durata misiunii permanente în străinătate este, de regulă, de patru ani. La împlinirea duratei misiunii permanente, aceasta poate fi prelungită prin ordin al ministrului pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, pe baza unei evaluări de oportunitate realizate în cuprinsul unui memorandum întocmit de direcția de specialitate din cadrul MMACA.

Pe pagina de internet a ministerului, la secţiunea “cariere” nu apare nicio referire la organizarea acestui concurs, în condiţiile în care, pentru alte posturi, sunt afişate condiţiile şi bibliografia necesare.

Rezultatele au fost publicate pe 28 octombrie, iar lista câștigătorilor ridică mari semne de întrebare.

Gabriela Goran este consiliera ministrului demis Stefan-Radu Oprea. După ce a obţinut nota 9,48 la interviu, a fost trimisă la Paris, ca secretar economic în cadrul Biroului de Promovare Comercial – Economică Paris, Franţa. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, Goran a intrat pentru prima dată în sistemul public direct pe funcţia de consilier de ministru, în iunie 2018. Înainte, a lucrat pentru o firmă privată. A fost trimisă pentru şase luni consilier economic la Geneva, apoi, din septembrie 2019 la Paris. În urma interviului susţinut la MMACA a fost numită pe post ca secretar economic în capitala Franţei.

Din ianuarie 2018, Horia Octavian Mintaş este consilierul personal al ministrului Oprea. În urma interviului desfăşurat la sediul ministerului, a fost declarat admis şi trimis consilier economic la Budapesta.

Restul listei, aici

3 COMENTARII

  1. …..VA FI MULT DE LUCRU!!! CANCERUL S A IMPACLIT IN VOIE,LA METASTAZA…. SUNT 30 DE ANI MAI BINE DE CAND pilele…Relatiile Cunostintele AU DOMINAT SI INCA DOMINA PENTRU UN CENTENAR MACAR, POLITICA ECONOMICA,SI DE TOATE FELURILE IN ROMANIA…NU VA FACETI ILUZII…DEVENITI NEPOPULAR!!! VOR ZICE CA SUNTETI RUDA CU BIN LADEN…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here