Robert Badea, „poliţistul interlopilor”, protejatul şefului de la Crimă Organizată

Marcel Vela la sedinţa Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal (PNL), in Bucuresti, sambata, 4 august 2018. Inquam Photos / Octav Ganea

Fost rugbist la Dinamo, Robert Badea, poliţistul în cazul căruia ministrul de Interne, Marcel Vela a anunţat, joi, că va sesiza Parchetul pentru legături cu interlopii, a lucrat înainte la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), dezvăluie Europa Liberă. El păzea martorii cu identitate protejată care au denunţat interlopi în procese grele. Nu e clar dacă de la bun început, polițistul Badea a fost infiltrat de către interlopi sau dacă a fost transformat pe parcurs în cârtița lor.


Fostul dinamovist, a fost inițial agent de poliţie, iar din 2007, inspector. Acum este comisar de poliţie. În perioada în care lucra la Protecţia Martorilor Badea a devenit omul de bază al lui Irinel Jinga, fost şef la Oficiul pentru Protecția Martorilor până în 2017, când a fost schimbat din funcţie în urma unui scandal: Jinga şi-ar fi rugat subalternii să se împrumute la bănci pentru a-şi construi o casă, dar a “uitat” să le returneze împrumuturile.

Ajutor de nădejde pentru şefi

Poliţistul suspendat Badea ar fi pus serios umărul la construirea locuinţei şefului Jinga așa că venea la serviciu de două ori pe săptămână. Între timp, Jinga a ajuns director adjunct împuternicit al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor din cadrul IGPR, iar Badea la departamentul Antidrog.

Din 2018, când a fost adus la Brigada pentru Combatere a Crimei Organizate, structura nu a reuşit să facă niciun flagrant în cluburile de lux din Bucureşti, cu toate că înaintea venirii acestuia, brigada a avut numeroase acțiuni reușite în acest sens.

Lucrurile s-au complicat fiindcă polițistul Badea de la Brigada Antidrog susţinea că lucrează ca bodyguard, în timpul liber, păzind diferite cluburi din Bucureşti, cum ar fi cum ar fi BOA sau MiaMusica.


Există indicii că fostul rugbist dinamovist oferea informaţii din anchete traficanţilor de droguri din Capitală. Acest tip de simbioză între poliție și traficanți a făcut ca “Bucureştiul să pierdă lupta cu drogurile, însă nimeni nu recunoaşte asta”, ne-a declarat o sursă din MAI.

Potrivit aceleiași surse de la Interne, fostul ruigbist devenit polițist, Robert Badea, este protejatul şefului Brigăzii pentru Combatere a Crimei Organizate, Vasile Costea.


Citiți continuarea pe Europa Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here