Sursa foto: ebihoreanul.ro

Sute de ouă injectate cu otravă au fost puse pe câmpurile din preajma Salontei, județul Bihor, ca momeală pentru păsările răpitoare ori pentru animale. Localnicii acuză că tactica este folosită pentru a stârpi animalele răpitoare care omoară prada vânătorilor.

În fiecare primăvară, în preajma Salontei se petrece un adevărat masacru. Păsări răpitoare şi animale mici mor, după ce mănâncă ouă otrăvite, anume lăsate în calea lor. An de an, măcelul se lasă cu plângeri, dar niciodată autorii n-au fost identificaţi, scrie Bihoreanul.

Un localnic le-a relatat ziariștilor că, în primele zile din aprilie, mergând la un teren agricol pe care îl are între Salonta şi Ciumeghiu, a găsit pe jos sute de ouă otrăvite.

„Sunt ouă de găină sau de raţă, puse în mai multe locuri, ca şi cum ar fi cuiburi. Dar dacă te uiţi atent, fiecare a fost găurit şi injectat cu ceva, iar gaura e acoperită cu ceară”, a povestit bărbatul. Dintr-un ou pe care l-a spart a văzut că a curs o substanţă verde.

S-a convins că ouăle sunt o momeală letală când, lângă un asemenea cuib, a găsit un ou spart şi un erete de stuf mort, pasăre răpitoare care se hrăneşte şi cu ouăle altor păsări. Bărbatul spune că fenomenul se repetă în fiecare primăvară, de aproape zece ani: „Sigur vânătorii le pun, ca să otrăvească păsările răpitoare. Cu cât răpitoarele sunt mai puţine, cu atât mai mulţi pui de fazan şi de iepuri vor supravieţui, iar ei vor avea ce să vâneze. Elimină selecţia naturală”.

Câte păsări au murit otrăvite este imposibil de spus, dar e clar că multe sunt din specii protejate.

„În anii trecuţi au murit două acvile de câmp, care din cunoştinţele noastre erau singura pereche din România”, dezvăluie ornitologul Nagy Attila, de la asociaţia Milvus Group.

În plus, sunt condamnate la moarte şi mamiferele.

Păsările mor pe loc, ca şi cum ar fi luat cianură. Apoi, hoiturile sunt mâncate de alte mamifere. Într-un an, lângă un asemenea cuib, am găsit un erete mort, mâncat pe jumătate, iar la vreo sută de metri o pisică sălbatică moartă, altă specie protejată”, mai spune ornitologul.

Fondul de vânătoare este administrat de Asociaţia Crişana Hunting, al cărei președinte, Ovidiu Bărgău, spune că nu cunoaște fenomenul.

Eu nici n-am auzit de aşa ceva. De ce să pună vânătorii ouă otrăvite, când pot vâna răpitorii? Poate proprietarii de terenuri agricole din zonă”, a declarat Ovidiu Bărgău.

O nouă anchetă a început acum, după ce comisari de la Garda de Mediu şi Direcţia Sanitară Veterinară au mers pe teren şi au găsit ouăle otrăvite şi o pasăre moartă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here