Pensii speciale pentru „jurnalişti” precum Pavel Abraham, colonelul Dogaru sau Romica Jurca

Statul român este complice la o fraudă de proporții prin care sistemul de pensii este împovărat cu plata unor indemnizații pe care nu ar trebui să  le achite. Prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) sunt plătite indemnizații către persoane care au fost condamnate penal sau care nu au avut nicio legătură cu presa, scrie Fanatik.ro.

După ce UZPR a fost inclusă printre uniunile de creatori ai căror membri ieșiți la pensie pot primi o indemnizație echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor, numărul membrilor Uniunii a crescut exponențial, fiind primite persoane care nu au lucrat în viața lor ca ziariști.

Politicieni și ofițeri de carieră au fost acceptați de-a valma în UZPR, primind un supliment consistent la pensiile care, în cazul lor, oricum sunt mari. Acestora li se adaugă persoane cu condamnări penale definitive. Până acum, nicio instituție de control a statului român nu a încercat să remedieze situația.

Un exemplu este cel al generalului Pavel Abraham, fost șef al Poliției Române în perioada martie-septembrie 1997, devenit avocat după pensionare. Abraham nu a lucrat niciodată ca ziarist, contactele sale cu presa rezumându-se la statutul sporadic de comentator prin studiourile unor televiziuni.

„Păi el a scos ziarul Poliției!”, îi justifică Glăvan prezența în scriptele Uniunii. Numai că „ziarul poliției” a fost, de fapt, revista „955 – Poliția Capitalei”, publicație obscură a Inspectoratului de Poliție București, la începutul anilor 90. Abraham a fost redactor-șef al acestei reviste un singur an, însă viciile severe ale legislației îl îndrituiesc ca, pentru acel an, să primească un  supliment de 50% la pensia specială de fost general. În schimb, un ziarist care, de exemplu, se chinuie cu o pensie 1200 de lei, mai primește încă 600 de lei. Practic, celui care are mult, mult i se dă, cel care are puțin, tot puțin primește.

Pe listă este și numele generalului-maior Visarion Neagoe, care a devenit jurnalist „cu acte” pentru că a publicat articole „de nișă” în reviste militare. Neagoe este membru al secției de Științe Militare a Academiei Oamenilor de Știință din România, iar din 2013 este președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Articolul integral – AICI

VIDEO | Primele imagini cu prăbuşirea telecabinei din Italia

2 COMENTARII

  1. Cànd s-a schimbat legea pt ziariști. Legea la început era altfel, ziariștii mai primeau pe lângă pensie și încă un salariu minim brut pe economie. Acum primesc 50% din pensia calculată?
    Adică cei cu pensiile speciale URIAȘE mai primesc, pt că s-au înscris cu pile la ziariști încâ 50% DIN PENSIA SPECIALĂ? Care e mai mare oricum decât salariul lor brut uriaș?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here