Numirile conducerilor interimare ale SRTv şi SRR, neconstituţionale

Foto: INQUAM/George Călin

Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare ale SRTv şi SRR, au declarat surse juridice pentru News.ro. Prin urmare aceste numiri făcute de Parlament la Societatea Română de Televiziune şi la Societatea Română de Radiodifuziune sunt neconstituţionale.

Pe ordinea de zi a şedinţei CCR de joi au figurat următoarele sesizări:  „ – sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 32/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor şi Senat; – Sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 31/2021 privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Televiziune, sesizare formulată de Liderii Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaţilor şi Senat”.

Pe 18 mai, PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament.

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit din 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.

În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţinea că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.

Acelaşi argument l-a oferit PSD şi în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Botswana descoperă un diamant de 1.098 de carate, a treia cea mai mare piatră preţioasă de acest fel din lume

2 COMENTARII

  1. Corecta si aceasta decizie a CCR – dar (cel mai nemaipomenit cuvint ce exista in lume ) conform ultimelor decizii ale CCR – ce pun in centrul deciziilor, institutiilor statului roman, nevoia de bune practici si ne arata nevoia de conlucrare intre institutii concomitent cu nevoia de a evoca in procedura de buna functionare a statului roman a asa numitei forme de cooperare , ne-am fi asteptat ca intre CCR , Parlament si guvernul Romaniei sa existe aceasta cutuma numita Cooperarea Loiala intre institutiile statului .CCR nu se poate substitui acestui principiu exprimat chiar de el in anumite decizii de constitutionalitate .In baza acestei intelegeri ar fi putut fi evitate toate necomcordantele si ar fi putut fi evitata perceptia publica negativa asupra CCR .Oricum nimeni nu poate credea ca aceste decizii(numirile in cauza ) -votate in parlament -nu ar contine o doza de neconstitutionalitate ceea ce CCR a si decis (era evident si pentru un profan in materie ) . Pare mai degraba un aranjament cu final cunoscut si ne intrebam de ce se procedeaza in acest fel .Oare comisiile juridice nu stiau acest lucru – este aproape o imposibilitate .

    • „Corecta” e DOAR atitudinea hotilor pesedisti,nea mafalda,nu??? NUMAI EI STIU CUM SE INTERPRETEAZA CONSTITUTIA,ASA-ZISA CONSTITUTIE,CA DOAR EI AU FACUT-O !!Lasa „iesplicatiile”astea chinuite,ca nu tine!!Nu suntem toti spalati pe creier de teveurile voastre!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here