Pentagon: Retragerea Rusiei din Kiev şi Cernigău, finalizată

Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC, citat de News.ro

„Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia”, a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

„Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului”, a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin „nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice”. „El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă… Nu au cucerit Harkovul”.

Aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a anunţat că îşi va concentra eforturile pe regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor „recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă”.

Din cele 130 de batalioane ruseşti care au fost trimise în Ucraina, peste 80 rămân încă în ţară, a spus oficialul.

Associated Press a relatat, citând un oficial al Apărării SUA, că numărul trupelor ruseşti care se retrag se ridică la cel puţin 24.000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here