Au crescut importurile Ucrainei de echipamente militare din Turcia

Sursa: defense.gov

Ucraina a primit de aproape 30 de ori mai mult echipament pentru industria de apărare din Turcia în primul trimestru, comparativ cu un an mai devreme, în timpul pregătirilor şi luptelor împotriva invaziei ruse, potrivit datelor oficiale turce, transmite Reuters, citată de News.ro.

Turcia a exportat în Ucraina produse militare în valoare de 59,1 milioane de dolari în această perioadă, comparativ cu 1,9 milioane de dolari în primul trimestru al anului 2021, arată datele publicate de Adunarea Exportatorilor Turci.

Adunarea, care este o asociaţie industrială, nu a identificat în mod specific echipamentele vândute Ucrainei.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la compania turcă Baykar şi a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

Ankara şi Kievul au legături de lungă durată de cooperare în domeniul apărării.

Membră a alianţei militare NATO, Turcia împarte o graniţă maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele şi s-a oferit să medieze. Deşi a continuat să furnizeze drone Ucrainei, a evitat, de asemenea, să impună sancţiuni împotriva Moscovei.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a criticat în repetate rânduri Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a şi spus clar că doreşte menţinerea canalelor de comunicare cu omologul său rus, Vladimir Putin.

De la lansarea unei invazii care a dezrădăcinat un sfert din populaţia Ucrainei, Rusia nu a reuşit să cucerească un singur oraş important. Moscova îşi descrie acţiunile drept o ”operaţie militară specială”.

Exporturile totale de apărare ale Ankarei au crescut în primul trimestru cu 48,6% faţă de anul precedent, arată datele asociaţiei industriale.

În 2021, Turcia a exportat produse de apărare de 3,224 miliarde de dolari, suma reprezentând o creştere de 41,5% faţă de 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here