Pentagonul: Ambițiile Chinei și Rusiei în spațiu reprezintă o amenințare

Aşa cum se întâmplă şi pe Pământ, China şi Rusia prezintă şi în spaţiu cea mai mare ameninţare la adresa intereselor naţionale de securitate ale Statelor Unite, potrivit unui nou raport publicat marţi de Agenţia de informaţii a Apărării (DIA) din SUA, relatează tca/dpa, potrivit Agerpres.ro.

Raportul, intitulat „Provocări la adresa securităţii în spaţiu”, notează faptul că China şi Rusia şi-au crescut activele spaţiale cu aproape 70% în ultimii doi ani. Această creştere urmează unei perioade cuprinse între 2015 şi 2018, când stocurile s-au dublat.

„Motivaţia de a moderniza şi de a creşte capacităţile pentru ambele ţări se reflectă în aproape toate categoriile spaţiale majore – comunicaţii prin satelit, teledetecţie, navigaţie demonstraţii ştiinţifice şi tehnologice”, notează raportul neclasificat.

Potrivit documentului, ambele ţări adoptă o abordare bidimensională: consolidarea propriilor capacităţi spaţiale în timp ce îşi îmbunătăţesc capacitatea de a contracara eforturile Statelor Unite.

În iulie anul trecut, China a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu cu un vehicul de planare hipersonic care a făcut ocolul globului pe o orbită fracţionată.

„Acest lucru a demonstrat cea mai mare distanţă parcursă (~40.000 de kilometri) şi cea mai lungă durată de zbor (~100+ minute) al oricărui sistem chinezesc de armament de atac terestru până în prezent”, arată raportul.

În noiembrie 2021, Rusia a efectuat un test de rachetă anti-satelit, distrugând unul dintre proprii sateliţi învechiţi.

În timp ce atât China, cât şi Rusia, spre deosebire de Statele Unite, au programe spaţiale care fac o distincţie mică între eforturile militare şi cele civile, acestea au adoptat abordări uşor diferite în ceea ce priveşte utilizarea spaţiului pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa în luptă, a declarat Kevin Ryder, analist principal al DIA.

„China, datorită mai multor avantaje economice, şi-a crescut capacităţile şi depune mai mult efort financiar şi militar pentru a dezvolta capabiliăţi noi şi mai bune”, a menţionat el. „Rusia, pe de altă parte, este mai eficientă datorită altor eforturi de modernizare militară.”

Însă ambiţiile Chinei şi ale Rusiei nu se termină la orbita Pământului. Ambele ţări au planificat misiuni pe Lună, unde ar putea exploata resurse naturale extinse ale acesteia, notează raportul. În termen de 30 de ani, chinezii au planuri pentru o bază de cercetare pe Lună capabilă să susţină vizite umane, conform raportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here