Percheziții de amploare la clanul Luptătorilor. Oameni de afaceri din imobiliare, șantajați de interlopi

Foto: Facebook Poliția Română

18 percheziții sunt în desfășurare, miercuri, la locuințele mai multor cămătari dintr-un cunoscut clan din Capitală, despre care procurorii DIICOT spun că era unul dintre cele mai temute din țară. Este vorba despre membri ai clanului Luptătorilor, printre care Petre Geamănu și Eugen Preda. Ei sunt bănuiți că ar fi șantajat mai mulți oameni de afaceri din domeniul imobiliar. 

Perchezițiile au loc în București și în județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Ialomița, într-un dosar de camătă și șantaj.

Anchetatorii au stabilit că, în 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru cunoscut al lumii interlope a reorganizat gruparea infracțională din care făcea parte anterior, i-a preluat conducerea și a cooptat noi membri, în special luptători, practicanți de sporturi de contact ori alte persoane violente.

În acest fel, acesta a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de „taxă de protecție” ori ca „amendă”, potrivit DIICOT.

Noul grup infracțional a devenit unul dintre cele mai temute din țară, spun procurorii.

„Cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanță, în vederea constituirii grupului infracțional organizat a sporit randamentul acțiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obținerii de sume de bani”, se arată în comunicatul transmis miercuri de procurorii DIICOT.

„În urma activităților de cercetare penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului infracțional organizat au acționat, în principal, pentru constrângerea persoanelor potente financiar, care activau în domeniul imobiliar și evitau, pe fondul temerilor, sesizarea organelor judiciare.

Astfel, în baza unor planuri elaborate și adaptate fiecărui caz în parte, dar aplicând, în genere, același modus operandi, membrii grupului infracțional au abordat victimele într-o manieră intimidantă, acestora fiindu-le imputată, de regulă, „îndrăzneala” de a demara proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării.

Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile „taxe de protecție”, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor”, au stabilit procurorii.

Victimele erau constrânse fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau prin alte metode intimidante. Erau urmărite acasă sau pe șantierele pe care le coordonau.

Totodată, membrii grupului infracțional organizat au acţionat și ca recuperatori de datorii, spun pocurorii.

„Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar care aveau datorii la terțe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracțional interveneau în soluționarea conflictelor identificate și impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate precum și a unor comisioane ca urmare a recuperării creanțelor.

Totodată, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului, au acționat în vederea comiterii infracțiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi bănești cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente au fost amenințate cu acte de violență pentru determinarea acestora la plata datoriilor.”, potrivit DIICOT.

În urma percheziţiilor efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc(cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile.

La sediul DIICOT vor fi duse pentru audiere 15 persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here