Percheziţii la sediul partidului lui Emmanuel Macron și al firmei de consultanţă McKinsey

O serie de percheziţii au avut loc marţi la sediul firmei de consultanţă McKinsey şi la cel al partidului lui Emmanuel Macron, Renașterea, a anunţat miercuri Parchetul Naţional Financiar (PNF), într-o anchetă privind recurgerea controversată la cabinete de consultanţă şi intervenţia lor în campaniile electorale din 2017 şi 2022 ale preşedintelui francez, relatează AFP.

Perchezițiile au fost efectuate de judecătorii de instrucție însărcinați cu două anchete judiciare deschise în octombrie, a anunțat miercuri Parchetul Național Financiar (PNF), confirmând informații apărute în Le Parisien.

Una dintre ele se referă la intervenția firmelor de consultanță în campaniile electorale ale lui Emmanuel Macron din 2017 și 2022, iar cealaltă are ca obiect utilizarea mai generală a acestor firme de către stat, potrivit unor surse familiare cu problema.

McKinsey confirmă desfăşurarea pe 13 decembrie a unei vizite efectuate de un judecător de instrucţie la sediul McKinsey Franţa la Paris”, a anunţat firma de consultanţă într-un comunicat, dând asigurări că intenţionează „să colaboreze pe deplin cu autorităţile publice”.

Este normal ca justiţia să ancheteze în mod liber şi independent pentru a face lumină deplină asupra acestei probleme”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al partidului Renaissance, Loic Signor, precizând că partidul este la dispoziţia judecătorilor „pentru a le comunica orice element util privind campaniile menţionate în cadrul investigaţiilor lor”.

În timpul ultimei campanii prezidenţiale, un raport al Senatului a provocat vii polemici privind utilizarea de fonduri publice în beneficiul firmelor de consultanţă şi opoziţia a cerut o anchetă privind un eventual favoritism de care ar fi beneficiat McKinsey din partea majorităţii macroniste.

Publicat pe 16 martie, acest raport inițiat de grupul majoritar comunist CRCE asigura că sumele din contractele semnate între stat și cabinete s-au „dublat” din 2018 până în 2021, ajungând la o valoare record de peste 1 miliard de euro în 2021.

Raportul atrăgea de asemenea atenţia asupra unui posibil aranjament fiscal al entităţilor franceze ale McKinsey, care le-ar fi permis să nu plătească impozit pe profit între 2011 şi 2020.

Pe 31 martie, PNF a deschis o anchetă preliminară pentru spălare de bani cu circumstanţe agravante şi fraudă fiscală cu circumstanţe agravante pentru a verifica dacă aceste ultime acuzaţii sunt întemeiate. În cadrul acestei anchete, o percheziţie a mai fost efectuată la sediul francez al cabinetului de consultanţă pe 24 mai.

Apoi, pe 20 şi 21 octombrie, PNF a încredinţat judecătorilor de instrucţie o procedură de informare judiciară pentru ţinerea neconformă a conturilor de campanie şi subevaluarea unor elemente contabile într-un cont de campanie şi o alta pentru favoritism.

Nu mă tem de nimic și (…) cred că în centrul anchetei nu este slujitorul domniilor voastre”, a reacționat șeful statului în noiembrie, în faţa jurnaliştilor, cu ocazia unei deplasări la Dijon.

Dacă magistrații de instrucție ar considera că Emmanuel Macron trebuie să se explice asupra acestor întrebări, l-ar putea cita la finalul celui de-al doilea mandat la Elysée, și numai asupra faptelor care nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor sale de președinte.

Preşedintele Franţei este protejat prin imunitatea penală prevăzută în articolul 67 al Constituţiei. Numele lui Macron nu figurează, de altfel, în comunicatul Parchetului Naţional Financiar (PNF).

La rândul său, ministrul Economiei și Finanțelor Bruno Le Maire a recunoscut „abuzuri” în trecut în folosirea ministerelor către firme de consultanță precum McKinsey, dar a considerat că acest obicei a fost acum „corectat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here