Peste 280.000 de români vor să rămână în Marea Britanie post-Brexit

280.600 de români au făcut cerere să rămână în Marea Britanie și după ieșirea țării din Uniunea Europeană, a transmis UK Home Office (Ministerul britanic de Interne). Românii sunt al doilea cel mai mare grup de cetățeni europeni care au solicitat acordarea de statut settled (rezidență permanentă) sau pre-settled. Pe primul loc sunt polonezii, cu 347.300 de cereri.

În total, autoritățile britanice au primit cereri de la peste 1,8 milioane de cetățeni ai statelor UE care vor să rămână în Marea Britanie după Brexit. Dintre acestea, 1,5 milioane au fost deja finalizate, 61% dintre solicitanți primind drept de rezidență permanentă.

sursa: UK Home Office

Potrivit Ministerului de Externe de la București, 64% dintre românii din UK au făcut cerere pentru obținerea noului statut.

Europenii care se află legal de peste cinci ani în Marea Britanie primesc statut „settled”, ce le garantează că după Brexit nu își vor pierde drepturile de care beneficiază în prezent. Cei care se află pe teritoriul britanic de mai puțin de cinci ani, primesc statut „pre-settled”, care le permite să rămână în UK până când fac cei cinci ani necesari pentru rezidență permanentă.

Obiectivul MAE vizează intensificarea campaniei de informare adresată cetățenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia, în continuare, de drepturile dobândite.

În acest sens, MAE încurajează toți cetățenii români care doresc să rămână în Marea Britanie și după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil și să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistență suplimentară, a transmis ministerul printr-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here