Piețele internaționale mizează că recesiunea globală a fost evitată

  sursa: needpix.com

  Cotațiile bursiere au crescut marți la nivel global, impulsionate de faptul că a revenit optimismul privind perspectivele economie globale. Optimismul se datorează semnalelor că Statele Unite ar putea reduce unele dintre tafirele vamale aplicate Chinei.

  Potrivit Reuters, pare că se formează un val de creștere pe final de an. Wall Street este în grafic să aibă cel mai bun an de după 2013, cu o creștere de peste 20% iar indexul MSCI World, care măsoară performanța piețelor de capital, este cu doar 1,5% sub maximul istoric, după ce a crescut în ultimele nouă zile din zece.

  Principalele piețe europene au pornit mai lent, după ce au atins maximul ultimelor 21 de luni ieri. Dar piețele asiatice au atins punctul maxim al ultimelor șase luni, iar randamentele obligațiunilor au început iar să crească.

  Optimismul acesta a fost alimentat de speranța unui „armistițiu” în războiul comercial dintre SUA și China. Cele două țări ar fi ajuns la un acord preliminar, numit „faza 1”, prin care SUA s-ar angaja să elimine unele dintre tarifele impuse în septembrie. Beijing și Washington au vorbit de progrese în discuțiile despre noua lor relație comercială, iar secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a spus că firmele americane vor primi în curând licențe pentru a vinde componente către Huawei.

  „Vedem că toată lumea se pregătește pentru o revenire puternică a economiei globale” a spus Peter Garnry, head of global equities la Saxo Bank.

  „Unii sperau că SUA ar putea amâna intrarea în vigoare a celorlalte tarife programate pentru 15 decembrie. Dar se merge mai departe și sunt eliminate din tarifele existente, atunci economia va avea de beneficiat dar și se va da impresia că armistițiul este de durată” a spus Yukino Yamada, senior strategist la Daiwan Securities, potrivit Reuters.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here