DNA scufundă tripleta șpăgară a Constanței: Strutinsky, prietenul lui Mazăre și Nicușor Constantinescu, condamnat la aproape 11 ani

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui fostului primar al Constanţei Radu Mazăre şi al fostului şef al Consiliului Judeţean Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Constanţa, la zece ani şi opt luni de închisoare, decizia fiind definitivă, transmite News.ro.

În prima instanţă Strutinsky a fost condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare. El fusese trimis în judecată de DNA după ce a pretins şi a primit sume de bani de la o firmă care obţinuse contracte pentru realizarea unor lucrări în port sau pe canalele navigabile.

Curtea de Apel Constanţa a decis, luni, să îl condamne pe omul de afaceri Sorin Strutinsky la zece ani şi opt luni de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, instigare la spălare de bani, în formă continuată, trafic de influenţă. 

Magistraţii au mai decis confiscarea de la Sorin Strutinsky a sumei de 1.892.844,97 lei. De asemenea, el este obligat la plata sumei de 15.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.  Sorin Strutinsky a fost condamnat în decembrie 2017, de către Tribunalul Constanţa, la şapte ani şi patru luni de închisoare.  Sorin Strutinsky este un apropiat al fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu. 

Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în luna martie 2015, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată. Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani, reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009-2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri. De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi. Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa.

Firma respectivă a încasat conform contractului de lucrări aproximativ cinci milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.  Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari. Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei). Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare a cinci societăţi indicate de Strutinsky. În anul 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, pentru modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii.

Ca şi la precedentele înţelegeri, Strutinsky promitea să intervină la reprezentanţii companiei pentru respectarea obligaţiilor contractuale asumate. În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).


1 COMENTARIU

  1. E foarte comic sa spui unor infractori ca sunt oameni de afaceri. Afaceri d-astea in care doar iei prin furaciuni poate face si nea tagarta din bolintin, care nu stie citi bani are un leu.
    El chapo era om de afaceri? Dar nastase sau dragnea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here