Ping pong la Belgrad cu mutarea ambasadei sârbe la Ierusalim

Suzana Vasiljevic – principala consilieră pentru relaţia cu mass-media a preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic – a pus sub semnul întrebării miercuri eventualitatea relocării Ambasadei Serbiei la Ierusalim, menţionând că decizia în acest sens ”nu este definitivă”, declaraţia sa survenind la câteva zile după anunţul privind acest transfer făcut de preşedintele american Donald Trump, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Israelul a apărut ca un câştigător neaşteptat al summitului organizat vinerea trecută la Casa Albă între Serbia şi Kosovo, fosta sa provincie a cărei independenţă autoproclamată în 2008 nu a recunoscut-o niciodată. În cadrul acestei întâlniri, Donald Trump a anunţat că Serbia îşi va reloca ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat imediat, afirmând că Serbia devine astfel prima ţară europeană care acceptă să-şi transfere reprezentanţa diplomatică în Oraşul Sfânt, urmând exemplul SUA.

Preşedintele american a prezentat această decizie ca pe un subiect încheiat, dar miercuri principala consilieră pentru mass-media a preşedintelui sârb a declarat că nu este vorba de ”decizie finală”.

”Până în acest moment, nu am acceptat nimic, nu a fost semnat nimic”, a declarat Suzana Vasiljevic presei locale. ”Vom urmări evoluţia situaţiei şi comportamentul Israelului în relaţiile sale cu Kosovo”, a adăugat ea.

Ministerul de Externe al Serbiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu pentru AFP.

Presa israeliană a citat miercuri o sursă anonimă, descrisă drept ”apropiată” preşedintelui sârb, potrivit căreia Belgradul nu îşi va transfera ambasada la Ierusalim dacă Israelul recunoaşte Kosovo.

Această recunoaştere a fost prezentată drept o victorie pentru Kosovo, recunoscut de SUA şi de majoritatea ţărilor occidentale, dar nu şi de Belgrad, susţinut de China şi Rusia.

Summitul de la Casa Albă a fost consacrat oficial ”normalizării economice” între Belgrad şi Pristina, dar emisarul preşedintelui Donald Trump pentru acest dosar sensibil, Richard Grenell, a anunţat ”surprize”.

Acordul economic între cei doi foşti duşmani în războiul din 1998-1999, soldat cu 13.000 morţi, a fost prezentat drept unul ”istoric” de către preşedintele american. Cu toate acestea, potrivit unor analişti, deciziile anunţate nu erau noi sau nu conţineau progrese majore.

Îndoieli cu privire la posibilul transfer al Ambasadei Serbiei în Israel au apărut imediat cu difuzarea vineri a unui video, devenit viral, în care preşedintele sârb pare surprins în momentul anunţului făcut de Donald Trump.

Aleksandar Vucic a explicat atunci că a reacţionat doar la data anunţată pentru eveniment, iulie 2021.

În condiţiile în care Serbia este candidată la aderarea la UE, Bruxellesul şi-a exprimat ”grava preocupare” faţă de anunţul unui eventual transfer al ambasadei sârbe de la Tel Aviv la Ierusalim.

UE este ataşată ideii unei soluţii cu două state în care Ierusalimul urmează să devină deopotrivă capitala Israelului şi a unui viitor stat palestinian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here