Poate Putin să atace nuclear Ucraina? Pavel Luzin: „O amăgire” / Cum ajunge dictatorul la butonul roșu, pe cine și pe ce arsenal se bazează

<< În ultimele zile, îngrijorările că Rusia ar putea folosi arme nucleare în timpul războiului au crescut din nou. Vladimir Putin a amenințat cu un „răspuns fulger” la „încercările de intervenție” în situația din Ucraina (totuși, țările occidentale o aprovizionează în mod activ cu arme), promițând în acest caz să folosească instrumente pe care „nimeni altcineva în lume nu le are”. Chiar anterior, Serghei Lavrov evitase un răspuns direct la întrebarea dacă Rusia este pregătită să folosească arme nucleare în timpul războiului cu Ucraina. Propagandiștii ruși pompează și ei pe această temă (totuși, fac asta încă din primele zile de război). Meduza i-a cerut politologului și expertului internațional în securitate, Pavel Luzin, să explice cum diferă armele nucleare nestrategice de cele strategice și cât de probabilă este utilizarea lor.

  • Notă – Un text apărut inițial pe 1 mai, pe care îl reluăm acum, dat fiind că momentul a devenit mult mai fierbinte 

Care este diferența dintre armele nucleare strategice și cele nestrategice?

De regulă, armele nucleare strategice sunt înțelese ca arme nucleare „clasice”, care provoacă daune ireparabile unui potențial adversar. Rusia și NATO evită ciocnirile militare directe, parțial pentru că ambele părți înțeleg că în caz de agresiune va fi garantată pedeapsa, care nu poate lăsa nimic în viață pe planetă. Armele nucleare non-strategice sau tactice (NSNW – din eng. Non-Strategic Nuclear Weapons – n.tr.) sunt concepute direct pentru a rezolva problemele din teatrul de operațiuni și chiar de pe câmpul de luptă.

Strategia militară rusă de astăzi (care va fi discutată mai jos) presupune că utilizarea lor nu garantează distrugerea reciprocă, adică este pur și simplu o armă convențională mai puternică. Dar la apogeul Războiului Rece, această diviziune era condiționată, deoarece se credea că utilizarea oricărei arme nucleare va duce aproape inevitabil la un război nuclear total, de distrugere reciprocă completă.

Dar în 1969-1979, în timpul mai multor runde de negocieri între URSS și Statele Unite privind limitarea armelor strategice, forțele nucleare cu rază de acțiune intercontinentală au fost identificate ca o categorie specială – adică cele care sunt capabile să parcurgă o distanță de peste 5.500 de kilometri. Tot ceea ce avea o rază mai scurtă de acțiune a început să fie considerat armă nucleară nestrategică.

La sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990, au fost eliminate mai multe clase de NSNW, în urma încheierii mai multor tratate de dezarmare sovieto-americane. Atât Rusia, cât și SUA și-au redus în mod activ arsenalele exagerate de arme nucleare tactice. De exemplu, la începutul anilor 1990, URSS avea până la 21.700 de unități NSNW, ceea punea probleme uriașe cu întreținerea, siguranța tehnică și controlul arsenalului nuclear. Așadar, o reducere multiplă a arsenalelor a fost în interesul ambelor țări.

Câte NSNW mai are Rusia astăzi?

Deoarece NSNW rămase nu sunt acoperite de tratate și nici Rusia, nici Statele Unite nu oferă cifre exacte, putem vorbi doar despre estimări aproximative ale experților. Pentru Statele Unite, această estimare este astăzi de 230 de bombe cu cădere liberă, dintre care 100 sunt staționate în baze din Europa. Pentru Rusia, care are o gamă largă de NSNW, estimările variază foarte mult: de la 860-1040 la 1912 unități.

Dar judecând după numărul actual de transportatori (bombardiere Tu-22M3, bombardiere Su-34, avioane antisubmarin Il-38 și Tu-142, submarine cu rachete de croazieră și crucișătoare cu rachete Proiect 949A Antei, precum și sisteme de rachete Iskander), atunci este puțin probabil ca numărul de unități utilizabile de NSNW rusești să depășească 520-550 de unități.

Cel mai probabil, restul armelor nucleare nestrategice nu pot fi folosite din cauza îmbătrânirii lor și a îmbătrânirii avioanelor purtător (de exemplu, câteva zeci de bombardiere de primă linie Su-24 aflate în serviciu nu mai sunt foarte fiabile din cauza vechimii). Și, de asemenea, din cauza faptului că rachetele cu focoase convenționale, adică nenucleare, sunt acum instalate pe o parte din aceste transportoare.

Este Rusia într-adevăr gata să folosească NSNW?

Chiar înainte de introducerea trupelor în Ucraina, Rusia făcuse exerciții ale forțelor sale strategice de descurajare și, la scurt timp după izbucnirea războiului, și-a plasat forțele nucleare într-un „regim special”, trimițând un semnal complet transparent către restul lumii cu privire la hotărârea sa de a merge până la capăt.

În perioada sovietică, comandamentul nu a fost capabil să rezolve problema unei escaladări controlate a conflictului, de la convențional la nuclear. O armată gigantică (peste trei milioane de oameni, dintre care 600.000 erau în țările Pactului de la Varșovia și Mongolia) și un arsenal nuclear uriaș făceau aproape inevitabil un război nuclear la scară largă , în cazul unei tranziții de la o confruntare rece cu NATO la o confruntare deschisă. ciocnire.

Situația s-a schimbat tocmai pentru că s-au redus arsenalul nuclear, s-a redus dimensiunea forțelor armate și s-a schimbat sistemul de comandă și control.

Cel puțin de la începutul anilor 2010, planificarea militară rusă a avut conceptul de „escaladare pentru de-escaladare” sau conflict de „de-escaladare nucleară”. Și cu toate că acum câțiva ani existența acestui concept paradoxal a fost pusă sub semnul întrebării de către unii experți, urme ale acestuia pot fi găsite în unele documente. De exemplu, art. 37 din „Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul activităților navale până în 2030”, adoptat în iulie 2017, prevede: „În contextul unei escaladări a unui conflict militar, demonstrarea pregătirii și determinării de a folosi forța cu recurgerea la arme nucleare nestrategice reprezintă un factor de descurajare eficient”.

Documentul intitulat „Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare”, adoptat în iunie 2020, consideră agresiunea „împotriva Federației Ruse, cu arme convenționale atunci când însăși existența statului este pusă în pericol”, drept una dintre condițiile de utilizare a armelor nucleare (art. 17 și art. 18 litera „г”). În plus, descurajarea nucleară se aplică nu numai statelor sau coalițiilor de state care dețin arme nucleare, ci și statelor care posedă pur și simplu „capacitate semnificativă de luptă cu scop general” (art. 13). De asemenea, printre pericolele pentru neutralizarea cărora se folosește descurajarea nucleară se numără desfășurarea de vehicule aeriene fără pilot de atac (art. 12, paragraful „б”).

Prin acest demers, „deescaladarea nucleară” a conflictului presupune, în primul rând, posibilitatea utilizării demonstrative a armelor nucleare nestrategice în zone nelocuite sau în apele inamice nenavigabile pentru a demoraliza și a determina acceptarea termenilor ruși de pace. De unde rezultă că Kremlinul este încrezător că este capabil să controleze escaladarea și să-și dicteze voința politică în orice stadiu al conflictului.

Această încredere provine de la doi factori:

  • În primul rând, în conducerea militară rusă de azi nu a mai rămas practic niciun participant la testele nucleare, care să înțeleagă din experiență personală cu ce au de-a face cu adevărat și să fie capabili să transmită această înțelegere conducerii politice.
  • În al doilea rând, reducerea arsenalului nuclear nu doar reduce riscul unui război nuclear total și al incidentelor nucleare de amploare diferită, ci duce și la efectul opus: poate scădea pragul de la care NSNW pare a fi o soluție bună.

Prin urmare, în situația actuală, armele nucleare sunt considerate aproape implicit de către Kremlin drept una dintre opțiunile acceptabile. Rolul factorului personal și al psihologiei factorilor de decizie specifici este mai mare ca niciodată.

Să presupunem că președintele decide să folosească NSNW. Ce urmeaza?

Datorită sensibilității sale, această întrebare rămâne în mare parte o terra incognita pentru cercetătorii civili care lucrează exclusiv cu surse deschise. Dar și aici există două aspecte disponibile pentru analiza de bază: logistica și comanda.

Toate armele nucleare rusești sunt prinse în sistemul de producție și logistică. Focoasele nucleare părăsesc fabricile Rosatom din Urali și ajung la dispoziția Direcției Principală 12 a Ministerului Apărării (12 ГУ МО). Aceste focoase, în funcție de tipul și sarcinile preconizate, sunt distribuite între bazele centrale de stocare (ȚBH). Acum există 12 astfel de arsenale.

Pentru aceste ȚBH-uri, se menține starea de pregătire a unităților, există angajați în întreținere de rutină, distribuție bazele tehnice și de reparații (RTB). În plus, periodic (la fiecare 10-15 ani), focoasele nucleare trebuie trimise înapoi la fabrici pentru înlocuiri și  modernizarea unor componente cheie cu termene de expirare. Deci există un fel de circulație a armelor nucleare.

În același timp, Forțele Nucleare Strategice (în special forțele de rachete și submarinele strategice), care sunt în serviciu de luptă în timp de pace, intră direct în contact cu focoasele nucleare și le controlează, iar RTB-urile sunt amplasate direct pe teritoriul lor.

Dar pe timp de pace, armele nucleare nestrategice, dimpotrivă, sunt în exclusivitate în mâinile ofițerilor din Direcția Principală 12 a Ministerului Apărării, iar bazele lor tehnice și de reparații se află în afara bazelor pe care se găsesc transportatori. Adică mai trebuie să fie și livrate la locul de unde ar trebui să se efectueze lansarea. Mai mult, pe tot parcursul perioadei post-sovietice, în timp de pace, ofițerii care controlau transportatorii de NSNW nu au interacționat ei înșiși cu aceste arme. Ei doar sunt instruiți în utilizarea lor într-un centru special de instruire.

În consecință, dacă președintele rus dispune utilizarea NSNW, un număr mare de persoane trebuie să fie implicate în executarea ordinului. Nu doar ministrul Apărării și șeful Statului Major General, ci și șeful Direcției Principale 12 a Ministerului Apărării, comandantul și ofițerii unei anumite baze de depozitare, alături de comandantul și ofițerii unei anumite baze de depozitare, baze de reparații, care vor trebui să livreze unitatea NSNW către transportator și să pregătească de luptă această unitate.

În paralel, vor fi implicați comandantul tipului de trupe care va trebui să-l folosească (Forțele Aeriene, Marină etc.) și comandantul districtului militar de unde va fi lansat NSNW. Și în sfârșit, comandantul și ofițerii unei anumite unități, care trebuie, în final, să îndeplinească ordinul. Și în fiecare etapă a acestui lanț, există o posibilitate de eșec, refuzul anumitor ofițeri de a îndeplini ordinele și chiar sabotaj ascuns.

Între timp, neîncrederea conducerii politice ruse în armata sa, evidențiată de distanța comică dintre președinte, ministrul apărării și șeful Statului Major General în timpul întâlnirilor, servește ca un element de descurajare suplimentar pentru utilizarea NSNW. Aceasta înseamnă că, în cazul unui astfel de ordin, în toate etapele, executarea lui va trebui probabil să fie controlată de un grup de ofițeri apropiați de Kremlin de la alte agenții de aplicare a legii. De exemplu, Garda Națională și Forțele de Operațiuni Speciale (alte servicii importante din punct de vedere strategic pentru Putin) sunt conduse de oameni din FSO și FSB.

Dar prezența unor astfel de „suăraveghetori” este puțin probabil să contribuie la zelul ofițerilor de suport pe partea nucleară. Și cu toate că nu putem ignora probabilitatea ca un ordin să folosească NSNW – în circumstanțele actuale, este, din păcate, șansele lui sunt semnificativ diferite de zero – probabilitatea executării sale este departe de 100 la sută.

Ce se va întâmpla dacă Rusia încă folosește NSNW?

Consecințele materiale și politice ale unei astfel de mișcări nu pot fi prezise cu certitudine. Dacă pornim de la conceptul de „deescaladare nucleară”, atunci ea nu implică producerea de pagube materiale grave, ci este menită să demoralizeze inamicul. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că oamenii care au dezvoltat acest concept au înțeles corect psihologia indivizilor și a comunităților umane, având în vedere pregătirea umanistă în mod tradițional slabă a armatei ruse și a altor specialiști cu pregătire inginerească. Cel puțin, exemplul actualei campanii din Ucraina demonstrează o neînțelegere absolută a stării de spirit din societatea ucraineană.

Nu se poate exclude faptul ca utilizarea de NSNW, dimpotrivă, să provoace o furie și o mai mai mare disponibilitate pentru a-i administra Rusiei o înfrângere finală și ireversibilă pe câmpul de luptă și nici ca o astfel de utilizare să demoralizeze însăși armata rusă, conducerea rusă și societatea.

Dacă vorbim despre consecințe politice, atunci merită să revenim la începutul acestui text – pentru majoritatea puterilor nucleare nu există nicio diferență între diferitele tipuri de arme nucleare. Iar utilizarea NSNW de către Rusia va însemna pentru ele că Moscova este gata să folosească orice armă nucleară. Adică, „deescaladarea nucleară” în practică se va transforma într-o provocare existențială pentru lume, care va fi urmată de un răspuns adecvat.

Luând în considerare toate acestea, ideea Kremlinului că șantajul nuclear poate avea succes, precum și conceptul de „deescaladare nucleară” a conflictului în general, ar trebui recunoscute ca o amăgire periculoasă, care reprezintă o amenințare mult mai mare pentru Rusia însăși decât chiar pentru Ucraina sau orice altă țară. >>

Filosoful Alexandr Morozov: Epoca post-Putin. Pachetul „fantastic” în schimbul căruia Rusia poate scăpa de plata pagubei de război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here