Poliția de frontieră, în prag de scandal internațional. Grănicerii români, acuzați că îi electrocutează și incendiază pe migranții ajunși la graniță

Acuzații dure la adresa poliției române de frontieră, care ar putea fi pe punctul unui scandal internațional privind drepturile omului.

Ziua de 19 august. Șase sirieni și un egiptean au ajuns în Belgrad în căutare de ajutor. Ei declară că au fost trimiși cu forța în Serbia de poliția de frontieră română, dar nu înainte de a fi bătuți și chinuiți. Unul dintre ei are un picior amputat și spune că polițiștii români l-au bătut cu propriile cârje. Poliția de frontieră română neagă aceste acuzații, relatează Euronews.

Fiind detectați de camere de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița României, ei au fost interceptați și opriți de bărbați în uniforme negre, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă. Ei spun că fuseseră deja bătuți de poliția ungară cu bastoane, dar că nu fuseseră biciuiți până atunci. Unul dintre ei aproape că și-a pierdut un ochi.

Nu ar fi singura întâmplare de acest fel. Un alt grup de migranți care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge la o tabără de refugiați din Serbia a trecut printr-o experiență similară.

Șocuri electrice

Aceste mărturii au fost adunate de mai multe ONG-uri din Serbia, iar toate ajung la aceeași concluzie: poliția de frontieră română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, se poartă cu o violență ieșită din comun față de aceștia.

La granița cu România, de-a lungul Dunării, în provincia autonomă sârbească Voivodina, bătăile, intimidările și expulzările ilegale au devenit parte a vieții cotidiene pentru refugiați. Frontiera de acolo a devenit un „punct fierbinte” a așa-zisei „Rute Balcanice”.

Cifrele exacte sunt imposibil de determinat. Un ONG din Serbia estimează că „cel puțin 50 de oameni” sunt expulzați forțat din România în Serbia în fiecare zi. Un altul estimează 400-600 pe săptămână.

„Comando-uri”

Conform mărturiilor, polițiștii de frontieră folosesc bastoane pentru a îi lovi pe oameni și cabluri cu care îi biciuiesc. Unii dintre migranți au fost supuși la șocuri electrice sau le-au fost incendiate hainele. Oamenii sunt intimidați cu focuri de armă trase în aer, iar unii vorbesc despre „comando-uri”, agenți îmbrăcați în negru cu măști sau cagule pe fețe pentru a nu putea fi recunoscuți.

Organizațiile românești care colaborează cu UNHCR (agenția pentru refugiați a ONU) pentru a ajuta victimele traficului de persoane, precum Generația Română Tânără sau Consiliul Național Român pentru Refugiați, spun că nu știau de presupusele violențe care au loc la granița țării.

Contactată de Euronews, Poliția de Frontieră din România a negat acuzațiile sau că ar fi acționat în acest fel: „Toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care acționează ilegal la graniță trebuie să fie în acord cu legislația națională și internațională, inclusiv respectul pentru drepturile omului”.

Expulzările ilegale din România, „din ce în ce mai violente”

Agenții români ar fi fost echipați, în ultimii ani, cu echipament de urmărire din ce în ce mai sofisticat pentru a preveni trecerile ilegale ale graniței, inclusiv pe timp de noapte. În primele 7 luni ale lui 2020, autoritățile spun că 1.823 de migranți „au fost găsiți la granița cu Serbia încercând să ajungă ilegal în România”.

Legea nu permite expulzarea fără acordul scris al unui judecător sau fără garanții procedurale sau posibilitatea migranților de a depune contestație împotriva deciziei. Dincolo de toate, însă, niciun migrant nu are voie să fie lipsit de dreptul de a cere azil politic.

Rados Djurovici, directorul unui ONG din Serbia spune că expulzările ilegale din România „devin din ce în ce mai violente”.

„Au început cu cel puțin un an în urmă, însă acest tip de violență este recent, a început acum 3-4 luni. El a început mai ales odată ce presiunea migratorie a crescut și în România. Cu cât sunt mai mulți migranți, cu atât cazurile de violență se înmulțesc”, a mai spus el.

Mărturiile sunt confirmate și de un alt ONG. Ivana Vukasevici Beti de la Centrul Pentru Integrare și Toleranță Umanitară, spune că numărul expulzărilor din România a început să crească în a doua jumătate a anului 2019 și continuă să crească în mod regulat, lună de lună.

„Acești migranți ar fi trebuit să aibă acces la proceduri de obținere a azilului politic în România. Am văzut cu ochii noștri vânătăile de pe pielea lor”, a spus ea.

3 COMENTARII

  1. Atentie sa nu fie mana BESTIILOR CRIMINALE DE LA BEOGRAD LA COMANDA CRIMINALULUI PUTIN (vezi achizitia de rachete facuta recent de noi). ONG-urile de la BEOGRAD NU SCOT UN CUVANT DESPRR BESTIA GHITA “REFUGIAT” politic LA FRATELE Vučić ALTA BESTIE FILO-RUSA. Pt “fratii” mei sarbi o urare SRBE NA VRBE!

  2. Atentie sa nu fie mana BESTIILOR CRIMINALE DE LA BEOGRAD LA COMANDA CRIMINALULUI PUTIN (vezi achizitia de rachete facuta recent de noi). ONG-urile de la BEOGRAD NU SCOT UN CUVANT DESPRR BESTIA GHITA “REFUGIAT” politic LA FRATELE Vučić ALTA BESTIE FILO-RUSA. Pt “fratii” mei sarbi o urare SRBE NA VRBE!
    CRIMINALII DE LA BEOGRAD NU SCOT O VORBA DESPRE ROMANII DIN TIMOC ( si nu TIMOK) la FEL SI ONG-urile care pot fi finantate si ele de Putin. Pt cine nu stie! Sarbii sunt un popor care ii adora pe rusi, un popor cu creierul spalat…. DE CE ACUM BRUSC SE TREZRSC ONG SARBE? Siktir gunoaie filo-ruse!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here