Politica lui Macron pe dosarul Ucraina. Analiza The Economist

Sursa: Facebook

Președintele francez pare să pledeze din ce în ce mai mult pentru o politică agresivă, notează The Economist.

<< După decizia Germaniei, din 25 ianuarie, de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și de a permite altor țări să facă același lucru, șase dintre vecinii europeni au promis tancuri. Lipsește, însă, de pe listă Franța. Cu câteva zile mai devreme, întrebat dacă țara sa va contribui cu tancurile de luptă Leclerc, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că „nimic nu a fost exclus”. Franța a dorit să stimuleze Germania să treacă la acțiune, anunțând la începutul lunii ianuarie că va trimite „tancuri ușoare”, AMX-10RC, în Ucraina. Cu toate acestea, cu doar o lună mai în urmă, Macron susținea că, într-o viitoare negociere de pace, Rusia ar avea nevoie de „garanții de securitate”. El ține deschise liniile de comunicare cu omologul său rus, Vladimir Putin. Care este mai exact politica Franței cu privire la Ucraina?

Aparenta ambiguitate a poziției Franței provine din două aspecte. Unul este rolul pe care l-a jucat Macron în anii precedenți invaziei ruse. După ce a încercat să-l farmece pe Putin pentru a-l face să se comporte mai bine, primindu-l la Versailles și la reședința lui prezidențială de la Marea Mediterană, Macron a făcut o ultimă călătorie la Moscova la începutul lui februarie 2022, pentru a încerca să prevină războiul. Aceste tentative eșuate l-au proiectat pe președintele francez drept un lider care nu vrea să se confrunte cu beligeranța lui Putin.

În al doilea rând, după invazie, Macron a vorbit cu omologul său rus mai mult decât orice alt lider occidental. Președintele francez evocă periodic posibilitatea unor discuții de pace, argumentând că preocupările Rusiei vor trebui luate în considerare. Anul trecut, el a insistat pentru a „nu umili” Rusia. În unele zone, concluzia este că Macron vrea să forțeze Ucraina să facă apel la pace.

Președinția franceză neagă în mod categoric acest lucru. În niciun moment, spune un consilier, Macron nu a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să negocieze. Macron și-a întărit abordarea față de Rusia, declarând la 31 decembrie că Franța va sprijini Ucraina „până la victorie”. Schimbarea a fost observată la Kiev. „Declarația lui Macron demonstrează într-adevăr o schimbare substanțială”, a zis, într-un tweet, Andri Zagorodniuk, fost ministru al Apărării în mandatul lui Zelensky. În aceste zile, conversațiile președintelui francez cu Putin sunt analizate cu atenție; ei nu au mai vorbit din septembrie. Între timp, Franța a trimis Ucrainei obuziere Caesar de ultimă generație și sisteme de apărare aeriană; AMX-10RC-urile vor fi livrate în curând.

Macron pare încă să spere că Franța ar putea ajuta într-o zi la medierea încheierii războiului. Asta ar putea explica de ce s-a ferit de a conduce sprijinul militar al Europei pentru Ucraina. El ar putea avea, de asemenea, temeri persistente de escaladare, o viziune care pătrunde adânc în establishment-ul de politică externă de la Paris. Dar livrările recente de arme grele ale Franței sugerează că aprecierea acestui risc a evoluat. Macron poate spune pur și simplu cu voce tare ce gândesc alți aliați ucraineni. Rusia va rămâne la pragul Europei cu sau fără Putin la conducere. La un moment dat, spun francezii, războiul se va încheia prin discuții și vor trebui să ia în considerare securitatea continentului și locația viitoarelor granițe NATO. S-ar putea să fie așa, dar nerăbdarea lui Macron de a exprima complexitatea situației subminează claritatea poziției Franței.

În realitate, Franța este aproape de poziția americană cu privire la Ucraina, așa cum a fost evident în timpul vizitei de stat a lui Macron la Washington, din decembrie 2022. Ambele țări își fac griji cu privire la escaladare. Președintele Joe Biden consideră utilă abordarea lui Macron față de Putin. De asemenea, americanii știu că Franța este cea mai mare putere militară a Uniunii Europene. Pe 20 ianuarie, președintele francez a anunțat o creștere masivă, de 40%, a bugetului francez de apărare pentru 2024-2030, comparativ cu 2019-2025, la 413 miliarde EUR (449 miliarde USD).

Dacă Franța trimite tancuri Leclerc în Ucraina, probabil că va fi o decizie mai degrabă simbolică decât operațională. Armata franceză are puțin mai mult de 200 de tancuri în funcțiune și se poate debarasa de puține. În orice caz, Macron și-a exprimat sprijinul politic și militar pentru Ucraina mai clar ca niciodată, chiar dacă este puțin probabil ca Franța să preia conducerea.>>

Și informația vrea să fie scumpă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here