Parlamentul Poloniei a adoptat în noaptea de luni spre marţi o serie de mijloace legale excepţionale menite să combată potenţiala propagare a noului coronavirus în această ţară, până acum cruţată de epidemie, informează AFP potrivit Agerpres.

Legea, adoptată cu 400 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 7 abţineri, acordă noi competenţe guvernului polonez. Astfel, în caz de epidemie, executivul de la Varşovia va putea să limiteze unele drepturi şi libertăţi civice, să impună sarcini excepţionale administraţiei publice, să ocolească procedurile achiziţiilor publice, să intervină direct asupra pieţei medicamentelor sau să recurgă la armată.

Textul, care pentru a intra în vigoare trebuie aprobat de Senat şi de şeful statului, îl autorizează pe premier să-şi impună o parte din decizii „fără a prezenta motivaţiile” şi „cu efect imediat”.

Noua lege permite, de asemenea, trimiterea angajaţilor să lucreze de la domiciliu sau punerea lor în carantină şi prevede compensaţii în cazul închiderii de unităţi de învăţământ.

Polonia nu a înregistrat deocamdată pe teritoriul său niciun caz confirmat de contaminare cu noul tip de coronavirus.

Ministerul polonez al Sănătăţii a anunţat marţi dimineaţa că 92 de persoane sunt spitalizate cu suspiciune de contaminare cu noul coronavirus, în timp ce 101 persoane au fost plasate în carantină la domiciliu, iar 3.373 sub supraveghere medicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here