Președintele Pro România, Victor Ponta pune presiune pe social democrați și condiționează susținerea guvernului PSD la votul din Parlament, de retragerea din competiția pentru prezidențiale a Vioricăi Dăncilă. În aceste condiții, Pro România ar vota un guvern restructurat. „Exclus să renunțăm la candidatura Vioricăi Dăncilă. PSD nu poate fi șantajat”, susțin liderii din PSD.

Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul, se face un guvern jumătate, să mai deparazităm (…), da, de ce să nu susţinem”, a declarat Victor Ponta, într-o emisiune la România TV.

„Exclus să discutăm retragerea Vioricăi Dăncilă din cursa pentru prezidențiale. Ponta este un smecher într-un partid care nu a jucat până acum pe scena politica. I-a păcălit pe cei de la ALDE să părăsească coaliția că le va fi mai bine, dar nu poți să ștergi cu buretele ce ai făcut timp de 3 ani. Ponta încearcă să lovească în PSD. Acestea sunt jocuri de grădiniță.”, a declarat liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru Digi24.ro.

Buzatu susține că PSD nu ar trebui să rămână la guvernare dacă executivul nu trece de votul de încredere din Parlament.

Noi vom ieși de la guvernare numai când nu mai putem sta acolo. Nu stăm pentru un guvern minoritar, în bătaia vântului. Când nu mai întrunim majoritate nu trebuie să acceptăm soluția de compromis pentru că e în interesul altora ca acest guvern să fie ținta batăilor. Acest lucru nu trebuie să îl acceptăm. Să vină ei să arate ce pot. Nu o fi un guvern genial, dar guvernul PSD-ALDE a înregistrat niște progrese.”, a mai declarat liderul PSD Vaslui.

Despre condițiile puse de Victor Ponta, liderul deputaților PSD consideră că fostul premier încearcă un șantaj.

PSD nu poate fi șantajat nici măcar de un fost președinte al partidului. PSD a votat candidatul la prezidențiale în CEx și la Congres. Orice altă modificare poate fi făcută doar statutar și nu la presiunea altora.”, a declarat Alfred Simonis pentru Digi24.ro

Dacă guvernul este respins la votul de încredere, este posibil ca executivul să rămână în funcție și Viorica Dăncilă să forțeze interimate la ministerele unde își pierde miniștrii. Astfel, singura soluție de dărâmare a Guvernului este moțiunea de cenzură anunțată de liberali.

Victor Ponta nu le pune condiții doar social democraților, ci și opoziției.

Doamna Dăncilă, dacă nu vrea să facă restructurare şi să lase asta cu candidatura la prezidenţiale, înseamnă că nu vrea să guverneze serios, iar PNL şi USR, dacă nu fac un acord clar, cu program, cu tot ce trebuie, sunt la fel de vinovaţi”, a susţinut fostul premier.

Astfel, liberalii trebuie să pornească negocieri inclusiv cu cei din ALDE și Pro România, fără voturile cărora nu va putea fi adoptată moțiunea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here