Portugalia vrea să impună anumite condiții proprietarilor de locuinţe libere

Guvernul portughez vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuinţe libere din întreaga ţară să pună aceste locuinţe la dispoziţia chiriaşilor pe termen lung, în ideea de a creşte oferta de locuinţe de pe o piaţă imobiliară care este inaccesibilă pentru mulţi localnici, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri aprobat la o reuniune a Cabinetului care a avut loc săptămâna trecută. Planul intitulat „mai multe locuinţe” include şi limitarea majorării chiriilor, iniţiative destinate urgentării acordării autorizaţiilor pentru noi construcţii, o interdicţie privind închirierea locuinţelor pe termen scurt în oraşe şi încetarea aşa-numitului program Golden Visa.

În replică, proprietarii de locuinţe şi investitorii susţin că obligarea oamenilor să îşi închirieze locuinţelor încalcă dreptul la proprietatea privată prevăzut în constituţie. Guvernul de la Lisabona nu a oferit încă detaliile cu privire la modul în care intenţionează să îşi pună în aplicare politicile.

„În mod clar este neconstituţional”, spune doctorul Luis Menezes Leitao, preşedintele Asociaţiei proprietarilor din Lisabona. Menezes Leitao, care este şi profesor de drept, susţine că Guvernul ar trebui să îi lase în pace pe proprietari şi să se concentreze în schimb pe construirea mai multor locuinţe cu preţuri accesibile.

Separat, Asociaţia dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari din Portugalia a dar publicităţii un comunicat în care a calificat închirierea forţată drept „un atac” la adresa proprietăţii private.

Cu toate acestea, ministrul portughez pentru Locuinţe, Marina Goncalves, a apărat iniţiativa ca o modalitate de a reduce o criză de spaţii de locuit, care a dus chiriile la valori record, în special în capitala Lisabona. Potrivit Marinei Goncalves, locuinţele de vacanţă nu vor fi vizate în condiţiile în care Executivul estimează că există aproximativ 730.000 de locuinţe libere în Portugalia.

„O locuinţă neocupată trebuie folosită în scopul pentru care a fost creată”, a spus Marina Goncalves într-un interviu pentru postul de televiziune SIC. Chiar dacă iniţiativa are nevoie de ajustări, Goncalves a subliniat că măsura este una legală. Dreptul la proprietatea privată „nu este pus sub semnul întrebării”, a spus Goncalves.

Propunerile Guvernului portughez privind locuinţele vor fi supuse dezbaterii publice până la data de 16 martie, când Cabinetul va vota forma lor finală. O parte dintre măsuri trebuie trecute şi prin Parlament, unde Guvernul socialist deţine majoritatea.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în 2021 aproximativ 78% din locuitorii Portugaliei trăiau într-o locuinţă proprietate personală, iar restul în chirie. Salariul mediu din Portugalia este unul din cele mai mici din Europa Occidentală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here