Povestea continuă: Fostul procuror Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, urmărit penal într-un nou dosar

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au început urmărirea penală într-un nou dosar deschis pe numele fostului procuror Mircea Negulescu, sub acuzaţiile de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, transmite News.ro.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru şase infracţiuni într-un alt dosar.

Magistraţii SIIJ fac cercetări şi au dispus începerea urmăririi penale într-un nou dosar deschis pe numele lui Mircea Negulescu, pentru fapte care ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta era procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi care ar viza un dosar de evaziune fiscală, au declarat surse judiciare.

Cercetare abuzivă

Negulescu este urmărit penal pentru cercetare abuzivă, patru infracţiuni de influenţarea declaraţiilor martorilor, precum şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată. 

„În urma probatoriului administrat, s-a reţinut că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată  cât şi cu identitate reală, ar fi produs şi ticluit probe nereale în scopul de a dovedi existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi ar fi procedat la ticluirea de probe nereale, constând în atribuirea de identităţi protejate unor persoane cu scopul ca acestea să formuleze declaraţii mincinoase de natură a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, se arată într-un comunicat de joi al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

De asemenea, într-un alt dosar, magistraţii SIIJ fac în continuare cercetări pe numele lui Negulescu, pentru comiterea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor, cercetare abuzivă, participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Procurorii SIIJ „au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un fost procuror eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură”, pentru comiterea mai multor infracţiuni în exercitarea profesiei în cadrul DNA –  Serviciul Teitorial Ploieşti. Astfel, fostul procuror este cercetat pentru favorizarea făptuitorului fiind acuzat ca „a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită faţă de trei persoane, reţinând ca şi cauză de nepedepsire formularea de către aceste persoane a unor denunţuri, deşi ar fi avut cunoştinţă de împrejurarea că denunţurile nu ar fi fost date din proprie iniţiativă”.

Șase infracțiuni în influențarea declarațiilor

Negulescu este, de asemenea, cercetat pentru şase infracţiuni de influenţarea declaraţiilor.

„În fapt, s-a reţinut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti, ar fi determinat şi ar fi încercat să determine şase persoane, prin constrângere şi acţiuni cu efect vădit intimidant, pentru a da declaraţii mincinoase într-un dosar în care era cercetat un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Acuzaţia de cercetare abuzivă are în vedere faptul că fostul magistrat, în perioada în care a lucrat la DNA Ploieşti „ar fi ticluit declaraţiile a patru martori denunţători, consemnându-le contrar realităţii  şi în condiţiile în care ar fi fost date sub exercitarea de presiuni”.

Represiune nedreaptă

Pe numele lui Negulescu au fost formulate şi trei acuzaţii de represiune nedreaptă.

„În fapt s-a reţinut că, în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, a dispus măsura controlului judiciar şi ulterior trimiterea în judecată a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, deşi ar fi cunoscut că acesta este nevinovat, corelativ modalităţii neloiale de administrare a probatoriului constând în ticluirea unor acte de sesizare şi declaraţii de martori”, precizează anchetatorii.

În ceea ce priveşte acuzaţia de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, Negulescu este cercetat pentru patru astfel de fapte în formă continuată) pe motiv că în calitate de procuror de caz în cadrul D.N.A. Ploieşti „ar fi determinat prin ameninţări şi acţiuni cu caracter vădit intimidant patru persoane de a formula denunţuri mincinoase cu privire la săvârşirea de infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită de către un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia”.

Fostul procuror este de asemenea cercetat pentru două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, pentru că ar fi întreprins acţiuni de deţinere împotriva voinţei lor faţă de doi martori, timp de mai multe ore, „perioadă în care ar fi exercitat presiuni pentru a obţine denunţuri şi declaraţii împotriva unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia”.

În acelaşi dosar este urmărită penal o altă persoană, acuzată de infracţiueai de mărturie mincinoasă pentru declaraţii date în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here