Premieră: Creierul uman, conectat wireless la computer

Sursa: Pixabay

Primele comenzi fără fir transmise unui computer au fost dezvăluite în cadrul unei cercetări axată asupra persoanelor cu paralizie.

Sistemul este capabil să transmită semnale cerebrale la „rezoluție de un singur neuron și cu fidelitate deplină în bandă largă”, spun cercetătorii de la Universitatea Brown din SUA.

Un studiu clinic privind tehnologia BrainGate a implicat un mic transmițător care se conectează la cortexul motor al creierului unei persoane.

Participanții la test, suferinzi de paralizie, au folosit sistemul pentru a controla o tabletă, relatează revista IEEE Transactions on Biomedical Engineering, citată de The Independent.

Participanții au reușit să obțină viteze de tastare și precizie în punctare și clic ca şi cum ar fi fost conectate la sisteme cu fir.

John Simeral, profesor asistent de inginerie la Universitatea Brown: „Am demonstrat că acest sistem wireless este echivalent, din punct de vedere funcțional, cu sistemele cu fir, care fuseseră etalonul de aur.

„Semnalele sunt înregistrate și transmise cu o fidelitate similară, ceea ce înseamnă că putem folosi aceiași algoritmi de decodare pe care i-am folosit la echipamentele cu fir.

„Singura diferență este că oamenii nu mai trebuie să fie legați fizic de echipamentele noastre, ceea ce deschide noi posibilități în ceea ce privește modul în care sistemul poate fi utilizat.”

Acesta este cel mai recent progres în contextul ascensiunii rapide a tehnologiilor de interfață neuronală, care au stârnit interesul unor persoane precum Elon Musk, dar şi pe al Facebook.

Domnul Musk a dezvăluit recent că startup-ul său, Neuralink, a testat deja un cip wireless pe creierul unei maimuțe, care îi permite acesteia să joace jocuri video.

Cei doi participanți la ultimul test – în vârstă de 35 și 63 de ani – sunt paralizați în urma unor leziuni ale măduvei spinării. Aceștia au putut utiliza sistemul wireless continuu timp de până la 24 de ore în timp ce erau acasă, mai degrabă decât într-un laborator.

Ușurința relativă de utilizare a însemnat că îngrijitorii instruiți au reușit să stabilească conexiunile wireless, ceea ce înseamnă că studiul a putut continua în contextul în care pandemia a dus la anularea vizitelor la locuințele participanților.

Leigh Hochberg, profesor de inginerie la Universitatea Brown și lider al studiului clinic BrainGate, spune: „Cu acest sistem, putem analiza activitatea creierului, acasă, pe perioade lungi într-un mod care era aproape imposibil înainte.

„Acest lucru ne va ajuta să proiectăm algoritmi de decodare care să asigure restaurarea fără probleme, intuitivă și fiabilă a comunicării și mobilității pentru persoanele cu paralizie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here