Cum au ajuns credincioșii evanghelici albi marea frână care pune în pericol vaccinarea anti-Covid

Sursa: Pixabay

Milioane de adulți evanghelici albi din SUA nu intenționează să se vaccineze împotriva Covid-19. Principiile credinței și neîncrederea în știință joacă un rol; la fel și politica, scrie New York Times.

<< Stephanie Nana, o creștină evanghelică din Edmond, Oklahoma, a refuzat să facă vaccinul anti-Covid deoarece credea că acesta conține „țesut celular avortat”.

Nathan French, care conduce o comunitate non-denominațională în Tacoma, Washington, a spus că a primit un mesaj divin că Dumnezeu a fost ultimul vindecător și eliberator: „Vaccinul nu este salvatorul”.

Lauri Armstrong, nutriționist care crede în Biblie, din Dallas, a spus că nu are nevoie de vaccin deoarece Dumnezeu ne-a proiectat corpul astfel încât să se vindece singur, dacă i s-ar da nutrienții potriviți. Mai mult decât atât, spune ea: „E voia lui Dumnezeu dacă sunt sau nu aici”.

Convingerile spirituale profunde sau argumentele contrafactuale pot varia. Dar în toată America evanghelică albă, motivele invocate de cei ce refuză vaccinarea s-au răspândit la fel de repede ca virusul pe care responsabilii cu sănătatea publică speră să îl contracareze prin imunitatea de turmă.

Opoziția este înrădăcinată într-un amestec de credință religioasă și o prudență mai veche în faţa științei și este alimentată de neîncrederea culturală mai largă față de instituții și de gravitarea teoriilor conspirației, în mediul online. Mărimea comunității reprezintă o problemă majoră pentru capacitatea țării de a-și reveni după o pandemie care a dus la moartea a jumătate de milion de americani. Iar ideile și instinctele evanghelice au căi de răspândire chiar și la nivel internațional.

Există aproximativ 41 de milioane de adulți evanghelici albi în SUA. Aproximativ 45 la sută au spus, la sfârșitul lunii februarie, că nu se vor vaccina împotriva Covid-19, plasând acest grup în rândul grupurilor demografice cel mai puțin probabil să se vaccineze, potrivit Pew Research Center.

„Dacă nu putem avea un număr semnificativ de evanghelici albi care să accepte vaccinarea, pandemia va dura mult mai mult decât e cazul”, arată Jamie Aten, fondator și director executiv al Humanitarian Disaster Institute at Wheaton College, o instituție evanghelică din Illinois.

Pe măsură ce vaccinurile devin mai disponibile pe scară largă și pe măsură ce se dezvoltă variante de virus îngrijorătoare, problema capătă o nouă urgență. Un număr semnificativ de americani se opun, în general, vaccinării, dar evanghelicii albi prezintă provocări unice din cauza rețelei lor complexe de obiecții morale, medicale și politice. Provocarea este complicată și de neîncrederea de lung parcurs dintre evanghelici și comunitatea științifică.

„Aș spune că toate agențiile de sănătate publică au informațiile necesare pentru a răspunde întrebărilor și preocupărilor lor? Probabil că nu”, a declarat dr. Julie Morita, vicepreședintele executiv al Fundației Robert Wood Johnson și fost comisar pentru sănătate publică, din Chicago.

Nu sunt disponibile date clare despre gradul de ezitare în faţa vaccinului în rândul evangheliștilor din alte grupuri rasiale. Dar raționamentul religios se extinde adesea dincolo de bisericile albe.

Mulți pastori conservatori de profil și lideri instituționali au aprobat vaccinurile. Franklin Graham le-a spus celor 9,6 milioane de adepți ai săi de pe Facebook că Isus va pleda pentru vaccinare. Pastorul Robert Jeffress l-a lăudat din perspectivă anti-avort, la Fox News. („Vorbim despre viața din interiorul uterului ca fiind un dar de la Dumnezeu. Ei bine, viața din afara uterului este și ea un dar de la Dumnezeu”.) Președintele Convenției Baptiste Sudice, JD Greear, a postat, pe Twitter, o fotografie cu el însuși primind injecţia.

Dar alte voci influente din mișcarea trans-confesională extinsă, în special cele care și-au câștigat statura prin faima mediatică, au semănat temeri. Gene Bailey, gazda unui talk-show axat pe profeție, de pe canalul Victory Channel, și-a avertizat audiența, în martie, că guvernul și „entitățile globaliste” vor „folosi baionete și închisori pentru a vă băga acul în braț”. Într-o postare pe TikTok, acum ștearsă, un influencer evanghelic cu peste 900.000 de adepți, dramatiza că a fost ucisă de autorități pentru că a refuzat vaccinul.

Dr. Simone Gold, un proeminent sceptic pe tema Covid-19, care a fost acuzat de intrare violentă și comportament turbulent în asediul asupra Capitolului, din 6 ianuarie, le-a spus oamenilor dintr-o congregație evanghelică, din Florida, că sunt în pericol să fie „constrânși să ia un agent biologic experimental”.

Gazda radio Eric Metaxas, tot un evanghelic, a scris, într-un tweet, pe 28 martie, care a fost șters între timp: „Nu primi vaccinul”. „Dă mai departe”.

Unii evanghelici cred că orice restricții anti-Covid – inclusiv obligativitatea măştii și restricțiile privind prezenţa fizică în biserică – constituie opresiune.

Iar unii au fost energizați de ceea ce văd ca fiind o bătălie între credință și frică, libertate și persecuție.

„Frica este forţa motrice din spatele tuturor acestor lucruri, iar frica este opusul a ceea ce este Dumnezeu”, a spus Teresa Beukers, care călătorește prin toată California într-o casă mobilă. „Mă opun violent fricii”.

Doamna Beukers prevede consecințe politice și sociale grave pentru opoziţia la vaccin, dar este hotărâtă să facă acest lucru. A renunțat la locul de muncă de la Trader Joe’s, atunci când compania a insistat să poarte o mască la serviciu. Fiul său, susţine ea, a fost dat afară din echipa sa de fotbal, de la colegiul comunitar, pentru refuzul respectării protocoalelor de testare la Covid.

„Mergeți înainte și aruncați-ne în groapa leilor, mergeți înainte și aruncați-ne în cuptor”, a spus ea, referindu-se la două povești biblice, în care poporul lui Dumnezeu supraviețuiește în mod miraculos persecuției după ce a refuzat să se supună puterilor temporale.

Ea a adăugat că Isus a încălcat legile purității rituale prin interacțiunea cu leproșii. „Putem compara asta cu persoanele care nu sunt vaccinate”, a spus ea. „Dacă vor fi expulzați, vor trebui să trăiască în propriile colonii”.

O preocupare larg răspândită printre evanghelici ţine de legătura vaccinurilor cu avortul. În realitate, conexiunea este la distanță: unele vaccinuri au fost dezvoltate și testate folosind celule derivate din țesutul fetal al avorturilor elective care au avut loc cu zeci de ani în urmă.

Vaccinurile nu includ țesutul fetal și nu sunt necesare avorturi suplimentare pentru fabricarea lor. Totuși, nucleul unei conexiuni a metastazat online în zvonuri false cum că rămășițele umane sau ADN-ul fetal sunt un ingredient al vaccinurilor.

Unii evanghelici văd vaccinul ca un rezultat răscumpărător pentru fătul avortat inițial.

Unii episcopi catolici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la legătura cu avortul. Dar Vaticanul a concluzionat că vaccinurile sunt „acceptabile din punct de vedere moral” și a subliniat pericolul imediat pe care îl reprezintă virusul. Doar 22% dintre catolicii din America spun că nu vor primi vaccinul, mai puțin de jumătate din ponderea evangheliștilor albi care spun acelaşi lucru.

Evangheliștii albi care nu intenționează să se vaccineze spun uneori că nu văd nevoia, deoarece nu se simt în pericol. Ratele de deces din cauza Covid-19 au fost de aproximativ două ori mai mari la negrii, hispanici și nativii americani decât la americanii albi.

Pastorii albi au rămas în mare măsură tăcuți. Acest lucru se datorează în parte faptului că prudența creștinilor conservatori albi nu este doar una medicală, ci și politică. Dacă pastorii albi încurajează direct vaccinarea, a spus dr. Aten, „există oameni în strane cărora tocmai le-ai atacat partidul politic și poate întreaga viziune asupra lumii”.

Dr. Morita, de la Fundația Robert Wood Johnson, arată că metoda de a ajunge la evanghelicii albi este similară cu consolidarea încrederii în vaccinuri în alte grupuri: asculți preocupările și întrebările lor și apoi le oferi informații pe care le pot înțelege, de la oamenii în care au încredere.

Dar o singură campanie de educație publică poate să nu fie suficientă.

S-a produs o „transformare profundă” în ultimul secol, în modul în care creștinii evanghelici văd știința, o schimbare înrădăcinată în mare parte în dezbaterile despre evoluție și secularizarea academiei, a spus Elaine Ecklund, profesor de sociologie și director al Programului de Religie și Viaţă Publică, la Universitatea Rice.

Există două părți ale problemei, a spus ea: Comunitatea științifică nu a fost la fel de prietenoasă față de evanghelici, iar comunitatea religioasă nu i-a încurajat pe adepți să urmeze cariere în știință.

Ea mai arată că neîncrederea în oamenii de știință a devenit parte a identității culturale, a ceea ce înseamnă să fii alb și evanghelic în America.

Din motive ușor diferite, neîncrederea este uneori împărtășită de creștinii asiatici, hispanici și negri, care sunt sceptici că spitalele și profesioniștii din domeniul medical vor fi sensibili la preocupările lor, a spus dr. Ecklund.

„Vedem unele dintre implicațiile inegalităților în știință”, mai arată ea. „Acesta este un avertisment enorm asupra faptului că nu avem o forță de muncă științifică mai diversă, din punct de vedere religios și rasial.”

Printre evanghelici, creștinii penticostali și carismatici pot fi deosebit de atenți la vaccin, în parte deoarece tradiția lor pun un accent istoric pe sănătatea divină și vindecarea miraculoasă, în moduri care pot rivaliza cu medicina tradițională, a spus Erica Ramirez, un expert în religia penticostală și director de cercetări aplicate la Seminarul Auburn. Bisericile carismatice atrag de asemenea grupuri semnificative de creștini negri și hispanici.

Dr. Ramirez compară penticostalismul modern cu Goop-ul lui Gwyneth Paltrow, cu accentul pe „wellness” și „energie”, care îi înfurie pe unii oameni de știință: „Este extra-medical”, a spus ea. „Nu este anti-medical, dar descentrează medicina”.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Dr. Anthony Fauci nu vor putea convinge evanghelicii, potrivit lui Curtis Chang, profesor consultant la Duke Divinity School, care conduce un proiect de sensibilizare, pentru a educa evanghelicii cu privire la vaccin.

Proiectul include o serie de videoclipuri scurte, care pot fi distribuite, destinate pastorilor, răspunzând la întrebări de tipul: „Cum pot creștinii să observe știrile false privind vaccinul?” și „Este vaccinul semnul fiarei?” Acesta din urmă se referă la o teorie apocaliptică, potrivit căreia Antihristul își va impune semnul asupra tuturor, la sfârşitul lumii.

Acestea sunt întrebări la care organismele seculare de sănătate publică nu sunt echipate să răspundă, susţine el. „Problema și mai profundă este că evanghelicii albi nici măcar nu sunt pe radarul lor”.

Domnul Changarată că a vorbit, recent, cu un coleg din Uganda al cărui spital a primit 5.000 de doze de vaccin, dar a reușit să administreze doar aproximativ 400, din cauza ezitării populației puternic evanghelice.

„Modul în care gândesc, scriu şi simt evanghelicii americani se răspândeşte repede în întreaga lume”, a spus el.

În acest moment critic, chiar și pastorii se chinuie să afle cum să ajungă la turmele lor. Joel Rainey, care conduce Biserica Covenant din Shepherdstown, W.Va., a declarat că mai mulți colegi au fost scoşi din biserici după promovarea ghidurilor de sănătate și vaccinare.

El a spus că politica a modelat din ce în ce mai mult credința printre evanghelicii albi, mai degrabă decât invers. Influența pastorilor asupra bisericilor lor este în scădere. „Își iau în primire oamenii pentru o oră, iar Sean Hannity îi ia pentru următoarele 20”, a spus el.

Domnul Rainey și-a ajutat propria congregație baptistă din sud să facă față informațiilor false intervievând public experți medicali – un colonel pensionar specializat în boli infecțioase, un membru al bisericii care este analist de management logistic Walter Reed și o persoană din cadrul bisericii care este asistent medical pentru Departamentul Afacerilor Veteranilor.

Pe scena de închinare, în fața tobelor trupei care cântă, el le-a pus „toate întrebările pe care le-ar putea avea un adept al lui Isus”.

„Este necesar ca pastorii să-și instruiască oamenii că nu trebuie să fim întotdeauna adversarii culturii din jurul nostru”, a spus el. „Credem că Isus a murit pentru acei oameni, atunci de ce i-am vedea ca adversari?” >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here