Premieră în România: Vasile Zărnescu, fost ofițer SRI, condamnat pentru negarea Holocaustului

Fostul ofițer SRI Vasile Zărnescu a fost condamnat joi, de Judecătoria Sectorului 3, la un an și o lună de închisoare, cu amânarea pedepsei și termen de supraveghere doi ani, pentru săvârșirea infracțiunii de negare a holocaustului. Sentința este o premieră în România.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 București:

„Inculpatul având de executat pedeapsa de 1 an şi o lună închisoare. Se amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani. În aceşti 2 ani are obligaţia:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta; b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d. să comunice schimbarea locului de muncă; e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”

Vasile Zărnescu mai este obligat la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Aceasta este prima instanță, ceea ce înseamnă că împotriva sentinței poate fi depus apel.

Context

Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a publicat în 2016 cartea „Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de «bani de holocaust»”.

Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată, iar Vasile Zărnescu a făcut obiectul unui denunț penal și al cercetării de către Parchet, fiind trimis în judecată în 2020.

Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România – este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Până acum, în aproape 19 ani de existență a acestui act normativ, nu a fost pronunțată de instanțele din România nicio hotărâre definitivă de condamnare pentru negarea Holocaustului.

În 2016 Vasile Zărnescu a declarat la RFI că OUG 31/2002 este „neconstituțională” și „criminală”. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură. 

Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a stabilit în anul 2004 că autoritățile române se fac responsabile de moartea a 280 – 380 mii de evrei și 11 mii de romi în perioada 1940 – 1944.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here