Premierul ceh Andrej Babis ar fi încălcat regulile conflictului de interese legate de controlul asupra fondurilor imperiului său de afaceri Agrofert, potrivit unui audit efectuat de Comisia Europeană, sporind presiunile asupra miliardarului înainte de alegerile din toamnă, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Toate subvențiile Uniunii Europene acordate companiei după februarie 2017 – când a intrat în vigoare o lege locală privind conflictul de interese – nu sunt în regulă și vor trebui returnate, au spus auditorii în raport.

Babis, al cărui guvern minoritar a fost criticat pentru gestionarea epidemiei de coronavirus, a respins orice conflict de interese și a declarat că auditul a fost „manipulat” de dușmanii săi politici.

Am respectat pe deplin Lex Babis, care era menită să mă scoată din politică”, a scris el într-o postare pe Twitter, referindu-se la o lege aprobată de parlamentul ceh pentru a limita acumularea de puteri în mass-media, afaceri și a politică.

Auditorii au spus că Republica Cehă ar trebui să returneze subvențiile UE pe care Agrofert le-a primit după februarie 2017, de aproximativ 11 milioane de euro, reprezentând granturi acordate de Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European.

Ivan Bartos, președintele Partidului Piraților, aflat în opoziție, a sugerat că auditul confirmă că rapoartele preliminare ar putea avea implicații mai largi.

Vom trimite scrisori autorităților cehe pentru a recupera banii de la Agrofert„, a declarat Bartos pentru știrile iDNES.cz.

Ancheta UE a condus la mitinguri în masă împotriva lui Babis în 2019 în ceea ce au devenit unele dintre cele mai mari proteste din țară din ultimii 30 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here