Premierul Ciucă și preşedintele Germaniei, discuții despre aderarea României la Schengen şi menţinerea unităţii europene în sprijinirea Ucrainei

Sursa: Facebook

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România. Discuţiile au fost axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO. Şeful Executivului a apreciat reiterarea de către oficialul german a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, transmite News.ro.

Cei doi demnitari au evidenţiat caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiilor româno-germane, întemeiate pe un dialog politic consistent şi o componentă economică solidă. Aceste relaţii sunt facilitate şi potenţate de puternicele legături interumane, în special prin contribuţia comunităţii româneşti – în creştere – din Germania şi cea a etnicilor germani din România, arată comunicatul de presă al Executivului.

Preşedintele Steinmeier şi premierul Ciucă au  subliniat şi importanţa menţinerii unităţii europene şi euroatlantice în asigurarea sprijinului pentru Ucraina.

Şeful Executivului român a apreciat activitatea celor peste 25.000 de companii cu participaţie germană din România şi care fac din Germania primul investitor în economia românească, cu prezenţă în sectoare de vârf. În context, premierul a evocat potenţialul de consolidare a cooperării în domenii precum infrastructură, inclusiv în transporturi şi energie, energie verde, industria hidrogenului, industria auto, agricultură şi industrie alimentară, economie circulară, materii prime critice, digitalizare, cercetare şi inovare, industria de apărare, industria electronică şi electrotehnică, semiconductori.

Premierul Ciucă a apreciat reiterarea de către preşedintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, mai indică sursa citată.

Vizita de stat a preşedintelui federal în România, în perioada 24-26 mai 2023, are loc pe fondul unei dinamici crescute a contactelor politico-diplomatice româno-germane la cel mai înalt nivel. Aceasta va contribui la consolidarea parteneriatului special, cu valenţe strategice, construit între România şi Germania. Totodată, va impulsiona cooperări eficiente în cele mai diverse domenii de interes pentru ţările noastre – politica europeană şi cea externă, domeniile economic, energetic, militar, educaţional, muncă şi afaceri sociale.

Preşedintele Republicii Federale Germania Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită la Bucureşti. El a avut o întrevedere şi cu şeful statului Klaus Iohannis şi va avea întâlniri şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu. Joi, oficialul german va fi la Sibiu, iar vineri la Timişoara.

VIDEO | Preşedintele Germaniei, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis: Locul României este în Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here