Premierul irakian cere SUA să înceapă organizarea pentru retragerea trupelor

Sursa: Pixabay

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi îi cere secretarului de Stat american Mike Pompeo să trimită o delegaţie care să organizeze retragerea militarilor americani din Irak, pe care o reclamă Parlamentul irakian, a anunţat vineri biroul său, relatează AFP, preluată de News.ro.

După ce Washingtonul l-a asasinat vinerea trecută într-un raid, la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani şi pe locotenetul acestuia, irakianul Abu Mahdi al-Muhandis, sentimentul antiamerican s-a intensificat în ţară, iar autorităţile se distanţează tot mai mult de marele lor aliat american, în favoarea Teheranului – inamicul Statelor Unite.

După ce Parlamentul irakian a adoptat prin vot o expulzare a celor 5.200 de militari americani desfăşuraţi în Irak – iar probabil că după aceea a tupelor celorlalte 75 de ţări membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite -, Abdel Mahdi l-a sunat joi pe Pompeo.

El i-a ”cerut ca reprezentanţi să fie trimişi în Irak pentru a se stabili mecanisme necesare aplicării hotărârii Parlamentului în vederea unei retrageri securizate a trupelor (americane) din Irak”, anunţă într-un comunicat biroul şefului Guvernului irakian, în locul căruia nu a fost numit încă un succesor.

Washingtonul dă asigurări că nu are vreun plan de retragere, însă o gafă în acest sens a creat îndoieli cu privire la acest lucru.

Comandamentul american din Irak a informat în mod oficial, printr-o scrisoare, autorităţile de la Bagdad cu privire la începerea retragerii trupelor americane.

Însă Washingtonul a revenit şi a dat asigurări că a fost vorba despre o ”ciornă” trimisă din greşeală.

Autorităţile irakiene reclamă, însă, ca această retragere să aibă loc cât mai rapid, în urma unor ”încălcări ale suveranităţii Irakului”, evocând astfel atacul cu un avion american fără pilot (dronă) în care a fost asasinat Soleimani şi un raid, cu o săptămâna mai înainte, asupra unor baze irakiene în care au fost ucişi 25 de combatanţi proiranieni integraţi în rândul forţelor de securitate irakiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here