Premierul polonez, revoltat de refuzul Berlinului de a trimite tancuri Leopard Ucrainei: Atitudinea Germaniei este inacceptabilă

Premierul polonez a calificat duminică drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a-i fi furnizate Kievului tancuri de luptă Leopard 2, în condiţiile în care ruşii dau semene că trec la o nouă ofensivă, relatează agenţia poloneză PAP, citată de AFP și News.ro.

Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. În fiecare zi mor oameni nevinovaţi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiectele civile sunt atacate, femeile şi copiii sunt ucişi„, a declarat Mateusz Morawiecki (foto) pentru agenţia PAP.

Declaraţiile sale vin la două zile după reuniunea de la Ramstein, unde reprezentanţii a aproximativ 50 de ţări care ajută Ucraina s-au reunit la baza americană din Germania şi au decis noi livrări substanţiale de arme către Kiev. Aliaţii Ucrainei nu au reuşit totuşi să ajungă la un acord privind livrarea de tancuri de luptă, în ciuda cererilor repetate din partea Kievului.

Premierul polonez a declarat că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului, care să autorizeze furnizarea de tancuri Leopard, al căror producător este, de către ţările care le au în dotarea armatelor lor.

Polonia, care spune că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard Kievului, afirmă că poartă discuţii pe această temă cu aproximativ 15 ţări. În cazul în care Berlinul refuză să furnizeze tancuri Kievului, „vom crea o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a declarat şeful guvernului polonez Mateusz Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai statelor baltice au îndemnat Berlinul „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, invocând „responsabilitatea specială” a Germaniei, „principala putere europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here