Presa franceză declară război Google

Un mecanism nefavorabil presei a fost creat de Google unilateral, în ciuda intrării în vigoare, joi, a „dreptului de vecinătate”, directiva europeană privind dreptul de autor în presă care presupune ca giganții internetului să plătească o taxă pentru conținutul afișat, transmite publicația Le Figaro, citată de Rador. 

În replică, Google obligă presa franceză să-i dea voie să folosească gratuit extrase din conținutul furnizat, altfel publicațiile riscă să fie penalizate cu scăderea traficului.

Presa franceză, în conflict cu Google pe aplicarea „dreptului de vecinătate”, va depune plângere la Autoritatea pentru concurenţă şi va sesiza guvernul contestând condiţiile impuse de motorul de căutare, a anunţat joi Alianţa presei de informare generală.

Acest demers colectiv a fost anunţat într-o conferinţă de presă de Jean-Michel Baylet, şeful „Dépêche du Midi” şi preşedinte al Alianţei – principala organizaţie a presei franceze – în situaţia în care Google aplică, începând de joi, noi reguli editorilor de presă în Franţa.

Agenţia France-Presse, care nu face parte din Alianţă, pregăteşte şi ea o plângere, a arătat direcția agenţiei.

Media franceze vor fi obligate să lase gigantul american să folosească gratuit extrase din conţinutul lor, altfel, informaţiile lor vor fi mult mai puţin vizibile în rezultatele căutărilor, ceea ce va duce la scăderea traficului lor pe internet.

Acest mecanism a fost creat de Google în mod unilateral, în ciuda intrării în vigoare joi a „dreptului de vecinătate”, nou mecanism care ar trebui să permită o mai bună împărţire a veniturilor digitalului în folosul producătorilor de informaţie.

Acest demers al Google, anunţat în urmă cu o lună, a provocat furia presei şi guvernului francez, care văd în condiţiile impuse de grupul american un afront inacceptabil şi o încălcare a legislaţiei naţionale şi europene.

Dreptul de vecinătate a fost instaurat de o directivă europeană adoptată la începutul anului. El trebuie să permită editorilor de presă să negocieze cu giganţii digitalului o plată în schimbul folosirii conţinuturilor lor pe Internet.

Franţa este primul membru al UE care a transpus acest text într-o lege adoptată în iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here