Talibanii au ajuns lângă valea Panjshir şi au recucerit trei districte în nordul Afganistanului care au căzut săptămâna trecută în mâinile unei miliţii locale, a declarat luni un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

Districtele Bano, Deh Saleh şi Pul e-Hesar din provincia nordică Baghlan au fost cucerite de grupuri dintr-o miliţie locală săptămâna trecută, într-unul dintre primele semne de rezistenţă armată faţă de talibani de la cucerirea capitalei Kabul pe 15 august.

Până luni, forţele talibane au curăţat aceste districte şi au ajuns în Badakhshan, Takhar şi Andarab în apropiere de valea Panjshir, potrivit contului de Twitter al purtătorului de cuvânt Zabihullah Mujahid, scrie Agerpres.

Forţe loiale lui Ahmad Massoud, şeful răposatului comandant mujahedin Ahmad Shah Massoud, s-au stabilit în fortăreaţa din Panjshir, care a rezistat atât sovieticilor, cât şi talibanilor înainte de 2001.

Massoud, ale cărui forţe includ rămăşiţe din armata regulată şi unităţi ale trupelor speciale, a făcut apel la negocieri pentru formarea unui guvern incluziv pentru Afganistan, dar a promis că va rezista dacă talibanii vor încerca să intre în vale.

Duminică seara, serviciul de informaţii Alemarah al talibanilor a anunţat că sute de combatanţi se întreaptă spre Panjshir. Nu s-au confirmat până acum lupte, dar un ajutor al lui Massoud a spus că ambele părţi sunt gata de acţiune militară.

Zabihullah Mujahid a spus că trecătoarea Salang, pe principala autostradă care leagă sudul de nordul Afganistanului, a fost deschisă şi forţele duşmane au fost blocate în valea Panjshir. Declaraţia sa sugerează faptul că până în prezent nu au avut loc lupte, notează Reuters.

„Emiratul islamic încearcă să rezolve problemele paşnic”, a mai spus Zabihullah.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here