Preşedintele Chinei: Nu există niciun motiv pentru a schimba principiul „o ţară, două sisteme”

Sursa: Xinhua

Preşedintele chinez Xi Jinping a dat asigurări vineri că nu există ”niciun motiv” pentru a schimba principiul ”o ţară, două sisteme”, care acordă un anumit grad de autonomie Hong Kong-ului, afirmaţie făcută în cadrul unui discurs rostit cu prilejul aniversării a 25 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice către China, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Acest model este ”un sistem atât de bun, nu există niciun motiv pentru a-l schimba şi trebuie menţinut pe termen lung”, a afirmat preşedintele chinez, adăugând că tot ceea ce a făcut Beijing-ul a fost ”pentru binele Hong Kong-ului”.

Preşedintele chinez a dat asigurări, de asemenea, că ”adevărata democraţie” a început odată cu retrocedarea.

”După reunificarea cu patria mamă, locuitorii din Hong Kong au devenit stăpânii propriului oraş”, a subliniat preşedintele chinez, care a participat vineri la ceremonia de marcare a 25 de ani de la retrocedarea Hong Kong-ului Chinei şi la depunerea jurământului de către noul director executiv al regiunii, John Lee.

Regiunea Administrativă Specială, după cum este desemnat Hong Kong-ul în virtutea acordului ce trebuia să acorde oraşului de aproximativ 7 milioane de locuitori o largă autonomie timp de 50 de ani după retrocedarea de către britanici, a fost condusă multă vreme după principiul „o ţară, două sisteme”.

Cu toate acestea, în 2020 Beijingul a introdus o nouă lege controversată a securităţii naţionale, punând capăt protestelor în masă pro-democraţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here