Preşedintele Germaniei: Avem un veritabil război în Europa după atacul Rusiei asupra Ucrainei / Iohannis: Sperăm că investiţiile germane se vor extinde în perioada următoare

Sursa: Presidency.ro

În prezent se desfăşoară „un veritabil război în Europa” a declarat, joi, la Sibiu, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, care a repetat apelul la unitate în acest context, relatează Agerpres.ro.

Acesta s-a întâlnit, alături de preşedintele Klaus Iohannis, cu reprezentanţii comunităţii germane din România.

„Ne întâlnim şi astăzi în condiţii speciale, condiţii cu care nu a mai crezut nimeni că ne vom reîntâlni. Avem un veritabil război în Europa după atacul Rusiei asupra Ucrainei – atâta distrugere, atâtea victime şi asta deja de peste un an”, a spus Frank-Walter Steinmeier, potrivit traducerii oficiale.

Acesta şi-a început vizita de stat miercuri, la Bucureşti, când a avut o conferinţă de presă alături de omologul român.

„Ieri am utilizat această zi pentru a ne asigura reciproc de unitate în Uniunea Europeană şi în cadrul NATO şi că prietenia dintre două state, aşa cum sunt România şi Germania, este atât de importantă pentru a păstra pacea şi securitatea”, a arătat preşedintele Germaniei.

El şi-a amintit că prima sa vizită la Sibiu a fost când acest oraş a fost desemnat Capitală Culturală Europeană iar primar era Klaus Iohannis. „M-a fascinat de prima dată”, a mărturisit preşedintele Germaniei care este, de altfel, cetăţean de onoare al Sibiului.

Frank-Walter Steinmeier a evocat comunitatea germană din România, dar şi „comunitatea din ce în ce mai mare a românilor din Germania”.

„Cred că trebuie să onorăm ambele părţi şi să ştim că aduc şi şi-au adus o contribuţie la îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările noastre şi la faptul că acestea sunt atât de strânse şi bazate pe încredere”, a adăugat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în România calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată şi şi-a exprimat speranţa că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane, informează Agerpres.ro.

„De mulţi ani Germania este primul partener comercial al României şi al doilea investitor în ţara noastră. Calitatea investiţiilor germane este foarte apreciată în România şi sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorităţii germane de aici „, a spus şeful statului la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii germane din România, unde a participat alături de omologul din Germania, Frank-Walter Steinmeier.

El a subliniat rolul esenţial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România şi spaţiul german.

Şeful statului a afirmat că statul român apreciază în mod deosebit contribuţia minorităţii germane la dezvoltarea socială, economică şi culturală a României, precum şi loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului.

„În egală măsură apreciem eforturile constante şi neobosite ale etnicilor germani de a-şi păstra identitatea şi moştenirea culturală. România sprijină aceste eforturi de păstrare a identităţii culturale, lingvistice, etnice şi religioase ale minorităţilor. România rămâne una dintre ţările europene unde limba germană este apreciată şi învăţată, atât în rândul minorităţii germane, cât şi în afara ei. Susţinem predarea limbii germane în România ca limbă maternă sau limbă străină şi în acest apreciem sprijinul deosebit al partenerilor noştri germani”, a adăugat Iohannis.

El a evocat şi rolul Comisiei mixte interguvernamentale pentru problemele etnicilor germani din România.

„Această comisie joacă un rol important pentru asigurarea şi promovarea drepturilor identitare şi culturale ale etnicilor germani, precum şi pentru facilitarea dialogului intercultural”, a arătat Iohannis.

Preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, efectuează de miercuri până vineri o vizită de stat în România.

VIDEO | Preşedintele Germaniei, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis: Locul României este în Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here