Președintele Portugaliei se opune prin veto scoaterii eutanasiei de sub incidenţa penală

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa s-a opus prin veto unei legi care scoate eutanasia de sub incidenţa penală, pe care Parlamentul a modificat-o în urma unor rezerve ale Curii Constituţionale, anunţă preşedinţia portugeză, relatează AFP, citată de News.ro.

Şeful statului ia această decizie după ce a anunţat că dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri legislative anticipate la 30 ianuarie, punând capăt procesului legislativ lansat în februarie 2020.

Dacă Parlamentul ar fi fost în funcţiune, majoritatea de stânga, care deţinea controlul în Legislativ, ar fi putut anula vetoul preşedintelui prin adoptarea textului a doua oară.

„Preşedintele Republicii trimite fără promulgare Adunării Republicii textul de lege privind moartea asistată medical, inclusiv eutanasia şi sinuciderea asitată medical”, a anunţat luni seara într-un comunicat preşednţia.

Şeful statului portugez, un catolic fervent şi profesor de drept, şi-a justificat hotărârea prin cererea unor clarificări cu privire la probleme ”apărute numai în această a doua versiune a legii”.

Concret, el vrea ca deputaţii să precizeze dacă recurgerea la moartea asistată medical poate să fie autorizată în cazul unei ”boli fatale”, ”incurabile” sau doar ”grave”, termeni care figurează toţi în textul care i-a fost trimis.

O primă versiune a legii a fost adoptată de către Parlament cu o largă majoritate a voturilor în ianuarie 2021, însă Rebelo de Sousa a sesizat Curtea Constituțională, care a stabilit că textul are la bază concepte prea imprecise, însă fără să se opună principiului general al morţii asistate.

Textul modificat a fost adoptat la începutul lui noiembrie, la o zi după anunţarea dizolvării Parlamentului, provocată de respingerea proiectului bugetului de stat aferent lui 2022 al Guvernului socialist minoritar, aflat la putere de la sfârşitul lui 2015, susţinut de stânga radicală.

În Europa, eutanasia a fost legalizată în ţările din Benelux şi apoi în Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here