Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: „Nu putem discuta despre epidemie de gripă”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că în ţara noastră nu se poate discuta de epidemie de gripă, dar că există intensificări ale circulaţiei virusului gripal în câteva zone, respectiv Bucureşti şi Braşov. El a precizat că până în prezent au fost înregistrate cu 20 la sută mai puţine cazuri decât în perioada similară a anului trecut.

“Circulaţia virusului gripal este moderată, nu putem discuta despre epidemie de gripă, nu există epidemie de gripă, există intensificări ale circulaţiei virusului gripal în câteva zone, Bucureşti, Braşov, de exemplu, dar dacă comparăm cu cifrele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cu circa 20 la sută mai puţine cazuri decât în perioada similară”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că în următoarele săptămâni numărul cazurilor de viroză şi de gripă va fi în creştere, lucru care nu este neaşteptat, în conduţiile în care acoperirea vaccinală este mică, în raport cu recomandările OMS. 

“Probabil că în următoarele săptămâni numărul de viroze respiratorii în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic va fi în creştere, nu este nimic neaşteptat în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv aproape 25 la sută faţă de 75 la sută recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, dar e un sezon gripal obişnuit până în momentul de faţă, nu există motive de îngrijorare suplimentară şi mai ales în această perioadă în care cifrele sunt net inferioare faţă de cele din perioada similară a anului trecut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În sezonul 2019 – 2020, în România s-au înregistrat patru decese provocate de gripă, numărul cazurilor fiind în creştere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here