Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a demisionat prin e-mail

Gotabaya Rajapaksa (foto) a demisionat din funcţia de preşedinte al statului Sri Lanka, după ce a fugit în Singapore, în urma protestelor în masă din cauza conducerii sale, relatează BBC, citată de News.ro.

El a sosit în Singapore după ce a zburat pentru prima dată în Maldive marţi seara. Potrivit presei locale, Rajapaksa ar fi însoţit de soţia sa şi de doi bodyguarzi. Se crede că ar fi vrut să părăsească Sri Lanka înainte de a demisiona pentru a evita posibilitatea arestării.

Costul alimentelor, combustibilului şi altor provizii de bază a crescut vertiginos în Sri Lanka.

Ministerul de Externe din Singapore a precizat Rajapaksa nu a cerut azil şi nu i s-a acordat azil.

”Singapore, în general, nu acceptă cererile de azil”, a adăugat ministerul.

Preşedintele interimar, Ranil Wickremesinghe, nu devine oficial preşedinte interimar până când nu depune jurământul.

Odată ce a depus jurământul, are la dispoziţie 30 de zile pentru ca Parlamentul să-l susţină. În caz contrar, parlamentarii trebuie să aleagă un nou preşedinte.

Scrisoarea de demisie a fost trimisă prin e-mail preşedintelui Parlamentului, care a spus că va finaliza procesele legale şi o va anunţa oficial vineri.

Wickremesinghe a impus, joi, o interdicţie de circulaţie pentru a doua zi. Guvernul său a ordonat ridicarea interdicţiei la ora prânzului până vineri, la ora 5.00, pentru a înăbuşi protestele.

Străzile din Colombo erau mai calme pe măsură ce demonstranţii antiguvernamentali au început să părăsească unele dintre clădirile oficiale pe care le ocupaseră.

”Ne retragem în mod paşnic din palatul prezidenţial, secretariatul prezidenţial şi biroul premierului cu efect imediat, dar ne vom continua lupta”, a spus o purtătoare de cuvânt a protestatarilor.

Wickremesinghe a fost numit preşedinte interimar de către preşedintele Rajapaksa după ce acesta din urmă a fugit, dar decizia a declanşat noi manifestaţii, protestatarii solicitând şi premierul să demisioneze.

O persoană a murit şi alte 84 au fost rănite în timpul protestelor de miercuri, care au avut loc la puncte de reper-cheie din capitală, inclusiv la biroul prim-ministrului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here